Ξεπέρασε τα 5 δισ. η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2023

Ξεπέρασε τα 5 δισ. η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2023

Σημαντική άνοδος στις ασφαλίσεις υγείας και στον κλάδο πυρός

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 5,2 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2023 τα ασφάλιστρα των κλάδων ζωής και γενικών ασφαλίσεων, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ από το σύνολο της παραγωγής των 5,26 δισ. ευρώ, τα 2,7 δισ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζημιών, που παρουσίασε άνοδο κατά 12,1%, ενώ άλλα 2,5 δισ. είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, ο οποίος παρουσίασε άνοδο κατά 5,7%.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, «είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2010 και την οικονομική κρίση που ακολούθησε, που η παραγωγή του κλάδου ξεπερνάει το όριο των 5 δισ. ευρώ», κάνοντας σαφές ότι «οι πολίτες αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους που διατρέχουν και την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας τους στρέφονται προς την ιδιωτική ασφάλιση για την κάλυψη όσων έχουν αξία με έμφαση στην υγεία και την περιουσία».

Στη σημαντική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων συνέβαλε η ενίσχυση κατά 28% του κλάδου υγείας, η οποία αποδίδεται αφενός στις αυξήσεις των ασφαλίστρων, αλλά και στη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας σημαντικού μέρους του πληθυσμού. Οι ασφαλίσεις υγείας αποτελούν πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, με ασφάλιστρα 473,6 εκατ. ευρώ.

Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου με τη βασική κάλυψη της αστικής ευθύνης αυξήθηκαν κατά 3,2%, στα 763,9 εκατ. ευρώ, αλλά οι συμπληρωματικές ασφαλίσεις του αυτοκινήτου, που περιλαμβάνουν καλύψεις όπως θραύση κρυστάλλων, πυρός, κλοπής κ.ά., αυξήθηκαν κατά 16,5% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 291,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά με τις συμπληρωματικές καλύψεις τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου αθροίζουν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος πυρός, δηλαδή η ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων για πυρκαγιά και φυσικά φαινόμενα, παρουσίασε επίσης σημαντική άνοδο κατά 13,7% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 392,6 εκατ. ευρώ. Η δυναμική όμως του κλάδου αναμένεται να φανεί το 2024 μετά το κίνητρο για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί, αλλά εκκρεμεί προς ψήφιση.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο ζωής, στην άνοδο συνέβαλε η αύξηση των επενδυτικών προγραμμάτων, γνωστών ως unit linked, τα ασφάλιστρα των οποίων ενισχύθηκαν κατά 17,4% και ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που ενισχύθηκαν κατά 18,2%, στα 405,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή