Τουρκία: Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια

Τουρκία: Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια

Σε επιφυλακή η τουρκική κεντρική τράπεζα για την περίπτωση που διαπιστωθεί επιδείνωση του πληθωρισμού

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, έπειτα από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές κινήσεις, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει στην προηγούμενη συνεδρίασή της και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής υπό την ηγεσία του νέου διοικητή, Φατίχ Καραχάν, ο οποίος εμφανίζεται ακόμη πιο «γεράκι» από την προκάτοχό του, άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο repos μιας εβδομάδας στο 45%. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η τράπεζα επισημαίνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη «σε περίπτωση που διαπιστωθεί σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού».

«Η επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου αναφοράς θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική και διαρκής μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», αναφέρεται.

Ο Καραχάν είναι πρώην οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και στην Amazon.com. Διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής καθ’ όλη την περίοδο του πρόσφατου κύκλου σύσφιγξης που οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι αντικατέστησε τη Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, η οποία αποχώρησε αιφνιδίως νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καταγγέλλοντας «δολοφονία χαρακτήρα».

Ο νέος διοικητής έχει κληρονομήσει μια οικονομία με δυσθεώρητο πληθωρισμό που τείνει να ξεπεράσει το 70%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 36% στα τέλη του 2024».

Η άφιξη του Καραχάν στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον διορισμό άλλων δύο νέων μελών, οδήγησε σε πολύ ταχύτερο ρυθμό νομισματικής σύσφιγξης τους μήνες που ακολούθησαν, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης από την εποχή του φθηνού χρήματος και των μη συμβατικών πολιτικών.

Ωστόσο, επιπλέον απειλή αποτελεί η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, με τον μηνιαίο πληθωρισμό να έχει ήδη αυξηθεί τον περασμένο μήνα στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο, λόγω των αυξήσεων στους μισθούς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε τον αντίκτυπο μιας απότομης αύξησης των μισθών τον Ιανουάριο ως τον μεγαλύτερο ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές καταναλωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή