Στουρνάρας στο Bloomberg: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων

Στουρνάρας στο Bloomberg: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα έχει αρκετά στοιχεία ώστε να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο, παρότι ο πληθωρισμός φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2% φέτος, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του από τη Γάνδη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2024.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μια απόφαση για χαλάρωση τον Απρίλιο θα ήταν επιλογή μόνο εάν μας εκπλήξουν τα νέα στοιχεία, προσθέτοντας ότι οι policymakers θα διασφαλίσουν ότι δεν προβαίνουν σε πρόωρες κινήσεις και δεν θα διακινδυνεύσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι θα φτάσουμε το 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», δήλωσε. «Η τελευταία επιβράδυνση των μισθών δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου – άρα τον Ιούνιο», επισήμανε.

Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες και οι αξιωματούχοι της έχουν αρχίσει να γίνονται πιο εκδηλωτικοί σχετικά με το πού βλέπουν να κατευθύνονται τα επιτόκια φέτος. Ως επί το πλείστον, η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο – αν και ορισμένοι έχουν επίσης εκφράσει τις προτιμήσεις τους για νωρίτερη ή μεταγενέστερη δράση. Σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται ο ρυθμός μείωσης του κόστους δανεισμού και πού προβλέπεται να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια μακροπρόθεσμα. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης της νομισματικής χαλάρωσης.

«Η μετακίνηση προς το ουδέτερο επιτόκιο θα πάρει χρόνο», είπε. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ώστε να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα από τις 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φτάσουμε σε ουδέτερα επίπεδα –γύρω στο 2%– προς το τέλος του επόμενου έτους», πρόθεσε.

Σχετικά με τους μισθούς, δήλωσε ανήσυχος για τον ρυθμό αύξησης κατά 4%, αλλά εκτίμησε ότι «οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια κέρδους και αυτά είναι χαμηλότερα». Σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, είπε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Πιθανότατα δεν θα το κάνει».

Οι εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα τελευταία στοιχεία για τους μισθούς στην Ευρωζώνη είναι καθησυχαστικά, αν και τα πρόσθετα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τις αρχές του 2024 θα παράσχουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες.

«Οι αριθμοί για τους μισθούς του τέταρτου τριμήνου είναι προφανώς ενθαρρυντικοί», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους στη Γάνδη του Βελγίου, στο πλαίσιο του EUROFI 2024. «Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι πιο σίγουρο ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού που παρατηρούμε θα είναι βιώσιμη και θα μας οδηγήσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης σε επιτοκιακές μειώσεις πριν από τη Fed, υπονοώντας ότι απέχουμε αρκετά από μια κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη.

«Εάν η Fed αλλάξει την πολιτική της για τα επιτόκια, αυτό θα σημαίνει ότι θα επικρατούν οι ίδιες συνθήκες με την Ευρώπη, επειδή οι νομισματικές μας περιοχές είναι αλληλένδετες, οπότε αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τη στάση μας», δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ.

Στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Στουρνάρα, ο Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να προχωρήσει σε χαλάρωση το καλοκαίρι, καθώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της. Ομως η πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική, είπε, δεδομένου ότι οι μισθολογικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρές για να είναι άνετες. «Μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο αποκλείεται και ακόμη και ο Απρίλιος είναι μια απίθανη επιλογή», πρόσθεσε.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή