Τι ζητούν οι ακτοπλόοι ενόψει της πράσινης μετάβασης του κλάδου

Τι ζητούν οι ακτοπλόοι ενόψει της πράσινης μετάβασης του κλάδου

Οι προτάσεις του συνδέσμου συνοψίζονται κυρίως σε τέσσερις θεματικές ενότητες εφαρμογής δέσμης μέτρων αντιμετώπισης των άμεσων προκλήσεων της ακτοπλοΐας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρηματοδότηση επενδύσεων απανθρακοποίησης του ακτοπλοϊκού στόλου, την επικαιροποίηση της λιμενικής διακυβέρνησης και υποδομών, τη ναυτική εκπαίδευση και την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της ακτοπλοΐας, απαρίθμησε ως προτεραιότητες για να μπορέσει ο κλάδος να κάνει με επιτυχία το επόμενο βήμα προς όφελος του επιβατικού κοινού, των μεταφορικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων του κλάδου αλλά και των μετόχων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Διονύσιος Θεοδωράτος.

Οι προτάσεις του συνδέσμου συνοψίζονται κυρίως σε τέσσερις θεματικές ενότητες εφαρμογής δέσμης μέτρων αντιμετώπισης των άμεσων προκλήσεων της ακτοπλοΐας:

• Χρηματοδότηση των επενδύσεων απανθρακοποίησης του ακτοπλοϊκού στόλου. Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική ακτοπλοΐα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης είναι αυτή της ανανέωσης του στόλου, καθώς ακόμη αναμένουμε να ανοίξουν κύκλοι χρηματοδότησης.

• Επικαιροποίηση της λιμενικής διακυβέρνησης και υλοποίηση των λιμενικών υποδομών στήριξης της πράσινης μετάβασης.

• Η ναυτική εκπαίδευση και προσέλκυση των νέων για στελέχωση των ακτοπλοϊκών πλοίων και ευρύτερα της ναυτιλίας μας.

• Εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, όπως:

Ισότιμη αντιμετώπιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου με τις διεθνείς και εσωτερικές γραμμές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ανάλογες πολιτικές όπως και άλλων κρατών της Ε.Ε.

Διατήρηση του ΦΠΑ 13% στους επιβάτες, καθώς και η επέκτασή του στα Ι.Χ. αυτοκίνητα από 1.1.2025.

Ο επαναπροσδιορισμός των όρων και προϋποθέσεων των προκηρύξεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας –μίσθωσης πλοίων– για την εξυπηρέτηση των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας.

Κανονισμός αρχών και λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

– Εφαρμογή κανονισμού 352/2017 –απελευθέρωση λιμενικών υπηρεσιών– στερεά απόβλητα και άλλες υπηρεσίες (καβοδεσίας, γενικών υπηρεσιών προς τους επιβάτες, ρυμούλκησης).

– Ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων στην ακτοπλοΐα – ΗΣΚΘΕΕΑ. Η δημοσίευση του επικαιροποιημένου σχεδίου του Π.Δ. με τις απόψεις του ΣΕΕΝ που ήδη έχει αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ/ΔΘΣ, αποτελεί την πλέον ώριμη απλουστευμένη διαδικασία για τη ρύθμιση του ζητήματος των ηλεκτρονικών κρατήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή