Οι Ελληνες παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι στο ChatGPT

Οι Ελληνες παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι στο ChatGPT

Το 45% εκφράζει προβληματισμούς για την ποιότητα των απαντήσεών του

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι χρήστες που διατηρούν λογαριασμό στη δημοφιλή εφαρμογή ChatGPT σημειώνουν στην Ελλάδα ανοδική τάση τον τελευταίο χρόνο, αρκετοί εξακολουθούν να εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές που αναμένεται να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, που διεξήχθη αρχές Φεβρουαρίου και στην οποία συμμετείχαν 1.001 άτομα, το 66% εμφανίζεται επιφυλακτικό με την έλευση και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Ιουλίου 2023 (60%). Βέβαια, παρά τους ενδοιασμούς τους, η αναλογία εκείνων που έχουν λογαριασμό στο ChatGPT, τη δημοφιλή εφαρμογή που μπορεί να παράγει ολόκληρα συγγραφικά έργα υπακούοντας σε απλές ερωτήσεις του χρήστη, έχει αυξηθεί από τον Ιούλιο του 2023, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφεται στις νεαρές ηλικίες και στη γενιά των Millenials και Gen Z.

Ενας στους τρεις Ελληνες (30%) απαντάει πως διατηρεί σήμερα λογαριασμό στο ChatGPT, όταν το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν πέρυσι στο 21%. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό όσων δεν έχουν καν… ακούσει για τη δημοφιλή εφαρμογή της Open AI βαίνει μειούμενο. Από 27% τον Ιούλιο του 2023 το ποσοστό τους μειώθηκε στο 23% κατά τον τρέχοντα μήνα, γεγονός που δείχνει και τη σταδιακή εξοικείωση των Ελλήνων με τέτοιες τεχνολογίες.

Σχεδόν 3 στους 10 διατηρούν δωρεάν λογαριασμό, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να δηλώνουν πως το χρησιμοποιούν για θέματα δουλειάς (45%), σπουδών (32%) καθώς και για άλλες ασχολίες (61%).

Αν και η πλειονότητα των Ελλήνων χρηστών εκφράζεται θετικά για το ChatGPT αμβλύνοντας σταδιακά τους όποιους ενδοιασμούς τους, το 45% εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στην ποιότητα των απαντήσεών του. Κατά πόσο αυτές δηλαδή είναι σωστές και εμπεριστατωμένες. Κατά τα λοιπά, το 81% πιστεύει ότι η εφαρμογή χρειάζεται μια σωστή χρήση, το 70% λέει πως του γλιτώνει χρόνο και κόπο, ενώ το 56% γνωρίζει πως οι απαντήσεις του ChatGPT πρέπει να επαληθευθούν.

Παράλληλα, 4 στους 10 συμφωνούν πως το ChatGPT δεν είναι πάντα αξιόπιστο, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 (46%), ενώ το 43% εκτιμά πως περιορίζει τη σκέψη και τις δυνατότητες μάθησης, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση (40%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή