O γκουρού της πληροφορικής Λαρς Ράσμουσεν επενδύει σε ελληνική startup

O γκουρού της πληροφορικής Λαρς Ράσμουσεν επενδύει σε ελληνική startup

Οταν τον Οκτώβριο του 2004 η Google εξαγόραζε την Where 2, την εταιρεία πίσω από τη διάσημη εφαρμογή των ψηφιακών χαρτών (Google maps), κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας από τους συνιδρυτές της και επενδυτής σε καινοτόμες εταιρείες, ο Λαρς Ράσμουσεν, θα είχε δημιουργήσει, ύστερα από μια εικοσαετία, ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων […]

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν τον Οκτώβριο του 2004 η Google εξαγόραζε την Where 2, την εταιρεία πίσω από τη διάσημη εφαρμογή των ψηφιακών χαρτών (Google maps), κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας από τους συνιδρυτές της και επενδυτής σε καινοτόμες εταιρείες, ο Λαρς Ράσμουσεν, θα είχε δημιουργήσει, ύστερα από μια εικοσαετία, ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων από τις οποίες οι μισές αφορούν ελληνικές startups. Εξίσου αδιανόητο θα ήταν το ότι o Ράσμουσεν, ως angel investor (ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν μικρές καινοτόμες εταιρείες), θα επένδυε στην Phos Print, μία ελληνική εταιρεία η οποία μέσω ειδικής τεχνολογίας που έχει αναπτύξει είναι σε θέση να εκτυπώνει τρισδιάστατα κύτταρα. Και για τον ίδιο υπήρξε, αρχικά, αδιανόητη η συγκεκριμένη επένδυση, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Δανός γκουρού της Πληροφορικής, και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

«Οταν έμαθα για την Phos Print, υπέθεσα ότι πρόκειται για μια αξιόλογη startup που εξασφάλισε, απλώς, τις απαραίτητες άδειες για την εμπορική χρήση κάποιου πρωτοποριακού εξοπλισμού από τη Γερμανία ή την Αμερική και επιδιώκει να τον χρησιμοποιήσει για την ίαση ορισμένων ασθενειών. Οταν γνώρισα την ομάδα της εταιρείας, συνειδητοποίησα πως οι ίδιοι ανέπτυξαν την τεχνολογική υποδομή. Οσα περισσότερα μάθαινα, τόσο περισσότερο δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που άκουγα», αναφέρει ο Λαρς Ράσμουσεν, ο οποίος το 2010 μεταπήδησε από την Google στο Facebook.

H Phos Print έχει αναπτύξει, ύστερα από πολυετή εφαρμοσμένη έρευνα, μία καινοτόμο μέθοδο αναγεννητικής ιατρικής με τη χρήση εκτυπωτή 3D. Η καινοτομία της εταιρείας – τεχνοβλαστού (spin-off) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στηρίζεται στην τεχνική της απευθείας μεταφοράς με Laser για την εκτύπωση βιοϋλικών. Συνιδρυτές της είναι η καθηγήτρια, στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, Ιωάννα Ζεργιώτη, ο ερευνητής και μοριακός βιολόγος Απόστολος Κλινάκης και η Μαρία Παλλίδου. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής που έχει δημιουργήσει επιτρέπει την εκτύπωση 100 εκατ. κυττάρων σε 1,6 λεπτά και επικεντρώνεται σε βλάβες της ουροδόχου κύστης, με τον καρκίνο στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι ο τέταρτος συχνότερος στην Ελλάδα. «Ο χειριστής του εκτυπωτή κατευθύνει τη δέσμη του laser σε ένα μικρό δοχείο που περιέχει τα κύτταρα που πρέπει να εκτυπώσουμε. Η δέσμη χτυπάει με μεγάλη ταχύτητα τα κύτταρα, τα οποία ακινητοποιούνται στον ιστό και πολλαπλασιάζονται. Ο σύντομος χρόνος εκτύπωσης των κυττάρων καθιστά τη μέθοδο που έχουμε αναπτύξει κατάλληλη κατά τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων», έχει αναφέρει στην «Κ» η Ιωάννα Ζεργιώτη.

Τι αναφέρει ο κορυφαίος Δανός προγραμματιστής στην «Κ» για την Phos Print, που εκτυπώνει τρισδιάστατα κύτταρα.

«Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις προκλινικές δοκιμές, έχοντας αντικαταστήσει με επιτυχία τις ουροδόχους κύστεις σε χοίρους με τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα. Βρίσκεται ήδη στον μέσο της διαδρομής, διότι έχει εισέλθει στη φάση των προκλινικών δοκιμών χωρίς να αντλήσει χρήματα από την αγορά, όταν, κατά κανόνα, απαιτούνται κεφάλαια εκατομμυρίων. Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισα να επενδύσω και να καταρρίψω τους κανόνες δεδομένου ότι η δραστηριότητα της Phos Print, αν και έχει μία ισχυρή πλευρά λογισμικού, είναι εκτός του αντικειμένου μου. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, που αποτελεί έναν εγνωσμένου κύρους φορέα, και το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα άτυπο due dilligence (νομικό και τεχνικό έλεγχο)», εξηγεί ο Λαρς Ράσμουσεν που το 2015 ίδρυσε τη μουσική startup Weav music με τη σύζυγό του Ελομίδα Βισβίκη.

Η Phos Print θα εξασφαλίσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, συνολική ρευστότητα 2,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 800.000 ευρώ θα πρέπει να αποτελέσουν ίδια κεφάλαια, όπως είναι η δομή του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού. Σε αυτόν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης ο Λαρς Ράσμουσεν τοποθέτησε 100.000 ευρώ, με την εταιρεία να βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών που θα τοποθετήσουν τα υπόλοιπα 700.000 ευρώ.

«Οταν ολοκληρωθούν οι προκλινικές δοκιμές, και ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους –εκτιμάμε του χρόνου– ενδεχομένως θα αξιολογήσουμε την υλοποίηση νέας επένδυσης στον δεύτερο γύρο», εξηγεί ο επιστήμονας Πληροφορικής. Η επένδυσή του στην Phos Print δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για την εταιρεία που βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στην Ελλάδα, ειδάλλως θα πρέπει είτε να καταφύγει σε δανεισμό είτε να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.

«Παρότι η πολιτεία προσπαθεί να παράσχει τα κατάλληλα κίνητρα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ακόμη, μια πραγματικά ισχυρή ιστορία επιτυχίας εταιρείας που έχει προέλθει από την ακαδημαϊκή έρευνα. Η Ελλάδα έχει καταπληκτικούς ερευνητές στη βιοτεχνολογία και την ιατρική τεχνολογία, τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης. Με το σκεπτικό αυτό έχουμε επενδύσει και στη ResQ Biotech και αξιολογούμε άλλη μία περίπτωση. Οταν αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να μετεγκατασταθούμε στην Ελλάδα, πριν από τρία χρόνια, δεν περίμενα να συζητώ για επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Εξίσου, εντυπωσιακή είναι και η ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήματος των startups, οι οποίες εμφάνιζαν πενιχρή κινητικότητα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Σήμερα οι μισές από τις επενδύσεις μας είναι σε ελληνικές startups. Αυτό δεν το είχα, ποτέ, προβλέψει», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή