Πού θα δοθούν τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων το 2024

Πού θα δοθούν τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων το 2024

Θα χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, και οι μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το έτος 2024 θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και οι έρευνες για τον εντοπισμό κρίσιμων στρατηγικών πρώτων υλών. Η υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ δεσμεύει το 2,55% των εσόδων και έως 30 εκατ. ευρώ για την ΕΔΕΥΕΠ και για τις έρευνες θαλάσσιου αιολικού δυναμικού που θα αναλάβει στο πλαίσιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και προκειμένου να επισπεύσει την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Το 1,27% των εσόδων και ποσό έως 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην ΕΑΓΜΕ για τις έρευνες εντοπισμού κρίσιμων πρώτων υλών.

Η «πίτα» των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων το 2024 αν και μικρότερη λόγω της υποχώρησης της τιμής των C02 γύρω στα 60 ευρώ/τόνος (κατ’ εκτίμηση μέση τιμή έτους) μοιράζεται φέτος σε περισσότερους δικαιούχους, με τα ποσοστά να διαφοροποιούνται σημαντικά και για τους υφιστάμενους σε σχέση με την αρχική κατανομή του 2023. Τα έσοδα των περίπου 17,5 εκατ. δικαιωμάτων ρύπων της χώρας υπολογίζονται φέτος λίγο πάνω από το 1 δισ. έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και το 2024 θα κατευθυνθεί στο ΤΕΜ αν και το ποσοστό μειώνεται από το 77,275% το 2023 στο 45,82%.

Η νέα κατανομή των εσόδων αυξάνει το ποσοστό ενίσχυσης των βιομηχανιών που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα (αντιστάθμιση) στο 17% έναντι αιτήματος της βιομηχανίας για ποσοστό 24%. Το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν αρχικά 11% και αναθεωρήθηκε κοντά στο 16,5%. Το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ από 3,8% το 2023 ανεβαίνει στο 14,61% το 2024 για να συμβάλει στο κλείσιμο του ελλείμματος που υπολογίζεται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Ποσοστό 1,65% και έως 19,5 εκατ. ευρώ διατίθεται για το Πράσινο Ταμείο και για τη χρηματοδότηση δράσεων ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις λιγνιτικές περιοχές Φλώρινας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης. Ποσοστό 10,08% των εσόδων διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία και διαχείριση δασών καθώς και για την αποκλειστική υποστήριξη έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ. Το 1,5% των εσόδων θα κατευθυνθεί στον λογαριασμό ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ενώ μικρότερα ποσοστά κατευθύνονται σε διάφορους άλλους τομείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή