Πράσινο φως για νέο έργο logistics στη Μαγούλα Αττικής

Πράσινο φως για νέο έργο logistics στη Μαγούλα Αττικής

Εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπτυξη στεγασμένων και υπαίθριων αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή Πλακωτό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο «ώριμο» καθίσταται το έργο της ανάπτυξης στεγασμένων και υπαίθριων αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή Πλακωτό της Μαγούλας. Κι αυτό επειδή για την επένδυση που θα υλοποιήσει η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας ΠΑΕΓΑΕ με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ σε έκταση 1.150 στρεμμάτων, υπογράφηκε πρόσφατα το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Το έργο περιλαμβάνει τρεις ζώνες, την πρώτη που είναι 317,8 στρεμμάτων και είναι χαρακτηρισμένη ως δασική με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η δόμηση, τη ζώνη 2, επιφάνειας 716,6 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΠΑΕΓΑΕ και την τρίτη ζώνη 114,6 στρεμμάτων που αποτελεί ελεύθερο χώρο αστικού πρασίνου – αναψυχής.

Στη Μαγούλα, η Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ) διαθέτει 105 χιλ. τ.μ. στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 600 χιλ. τ.μ. υπαίθριους χώρους αποθήκευσης. Μέσω του νέου έργου, του οποίου το Π.Δ. εγκρίθηκε, η εταιρεία επιδιώκει την επέκταση των εγκαταστάσεών της σε τρία νέα κτίρια. Ο σχεδιασμός δηλαδή προβλέπει την ανάπτυξη τριών αποθηκών με συνολικό εμβαδόν 119,4 χιλ. τ.μ. και δύο αποθηκών που θα ανεγερθούν στο ανατολικό τμήμα του ακινήτου με συνολικό εμβαδόν 30,8 χιλ. τ.μ.

Το ακίνητο της ΠΑΕΓΑΕ βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, σε άμεση γειτνίαση με τον Δήμο Ασπροπύργου, σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση βιομηχανικών και αποθηκευτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία ακινήτων Geoaxis, το διαθέσιμο μέγεθος αποθήκευσης εγκαταστάσεων logistics στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε την περίοδο 2003-2009, πριν από την οικονομική κρίση. Η επέκταση αυτή πλαισιώθηκε από επενδύσεις σε νέα ή αναβαθμισμένα υλικά κτιρίων, εξοπλισμό αποθήκης και μηχανήματα, συστήματα διαχείρισης, ασφάλεια και αυτοματισμό.

Ωστόσο, το μέγεθος έκτασης των αποθηκών που έχουν χτιστεί ή αναβαθμιστεί, δεν έχει αυξηθεί. Βάσει μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μόνο το 14% των αποθηκών διαθέτει εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο που είναι μεγαλύτερος των 45.000 τ.μ., ενώ περισσότερο από το 62% είναι μικρότερες από 10.000 τ.μ.

Υπολογίζεται πως κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας άνω των 15.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα, καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά. Η ανισορροπία της αγοράς οδηγεί σε αυξήσεις στις αξίες και μείωση των συντελεστών απόδοσης στο φάσμα του 7% για υψηλών προδιαγραφών ακίνητα, ανάλογα τη θέση και τα χαρακτηριστικά κατασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή