Πρώτο βήμα για μονάδα υδρογόνου στην Κοζάνη

Πρώτο βήμα για μονάδα υδρογόνου στην Κοζάνη

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία 24 εκατ. αντιστοιχούν σε δημόσια χρηματοδότηση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησης βρίσκεται το εργοστάσιο υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, έργο προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Το έργο, που είναι γνωστό ως Green HiPo, πρόκειται να αναπτύξει η τεχνολογική εταιρεία Advent Technologies, που επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί στη διεθνή αγορά τεχνολογίας κυψελών καυσίμων επόμενης γενιάς. Αποτελεί τμήμα του σημαντικού έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Hy2Tech, που έχει στόχο την προώθηση των τεχνολογιών υδρογόνου, περιλαμβάνοντας 41 επιμέρους έργα 35 ευρωπαϊκών εταιρειών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε, μέσω δημόσιας πρόσκλησης, να υποβάλει τις προτάσεις έργων (για το Green HiPo) που θα χρηματοδοτηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Η διαδικασία της υποβολής προτάσεων ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου, με το έργο να είναι συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία 24 εκατ. αντιστοιχούν στη δημόσια συμμετοχή. H Advent δηλαδή, εφόσον οι προτάσεις της εγκριθούν, θα λάβει το ποσό των 24 εκατ. ευρώ, ενώ επιδιώκει την εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του συνόλου της επένδυσής της, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Green HiPo, που είναι μέρος του Hy2Tech, είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο οικοσύστημα στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου και γι’ αυτό η εταιρεία θα πρέπει να συνεργαστεί με δημόσιους φορείς, αλλά και με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Το έργο αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, όπως και την πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη (σημ.: δηλαδή σε πιλοτικό στάδιο και όχι με σκοπό τη μαζική παραγωγή) καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών.

Ετσι, θα δημιουργηθούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχης θερμικής ισχύος, καθώς και μονάδες ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος 4.65 GW, σε γραμμές παραγωγής της εταιρείας που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία.

«Μέσα από το Green HiPo στοχεύουμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας από μια οικονομία με βάση τον άνθρακα σε ένα πιο πράσινο οικονομικό μοντέλο και να βοηθήσουμε παράλληλα την περιοχή να διατηρήσει τον ρόλο του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας. Με τη διασφάλιση της ταχείας υλοποίησης έργων όπως το Green HiPo, η Ευρώπη θα καταφέρει να επιταχύνει την πορεία της προς την ενεργειακή ανεξαρτησία, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού τομέα υδρογόνου», είχε αναφέρει στην «Κ» ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent, δρ Βασίλης Γρηγορίου.

H εταιρεία είναι εισηγμένη στον Nasdaq, με την τιμή της μετοχής της να διαπραγματεύεται κάτω από 1 δολάριο. Ως αποτέλεσμα, δεν πληρούται ο όρος που θέτει το αμερικανικό χρηματιστήριο για ελάχιστη τιμή διαπραγμάτευσης 1 δολ. ανά μετοχή, όμως η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι μέχρι τις 20 Μαΐου, οπότε εκπνέει η καταληκτική προθεσμία, θα έχει συμμορφωθεί με τον κανονισμό του Nasdaq.

Υπολογίζεται πως σε περισσότερες από 500 εταιρείες στο Nasdaq και στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης η τιμή της μετοχής τους διαπραγματεύεται κάτω από 1 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή