Λάθη στον υπολογισμό συντάξεων εντόπισε το Δίκτυο Συνταξιούχων

Λάθη στον υπολογισμό συντάξεων εντόπισε το Δίκτυο Συνταξιούχων

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα εις βάρος του e-ΕΦΚΑ για μη επανυπολογισμό βαρέων και υπερβαρέων ενσήμων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, εις βάρος του e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), διαμαρτυρόμενο για λανθασμένη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς εντόπισε αποκλίσεις στον επανυπολογισμό των συντάξεων, κυρίως ατόμων που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ταμείο της ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ).

Το Δίκτυο ενσωματώνει στη μήνυση τα ονόματα 40 μελών – συνταξιούχων για τα οποία αποδεικνύεται η μη εφαρμογή του νόμου, ώστε να προσμετρηθούν στον επανυπολογισμό ένσημα βαρέα και υπερβαρέα. Εκτιμά, μάλιστα, ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι υπερβαίνουν τις 20.000. «Πρόκειται για συνταξιούχους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και για τους οποίους πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, να διορθωθούν και να τους αποδοθούν οι σωστές συντάξεις», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.

Αναλυτικά, το λάθος που εντόπισε το ΕΝΔΙΣΥ σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που προέρχονται από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, είχαν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου βαρέα και υπερβαρέα ένσημα (από 1/1/1994). Αυτές οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν θα έπρεπε, όπως υποστηρίζουν στη μηνυτήρια αναφορά, να έχουν προσμετρηθεί από τον e-ΕΦΚΑ στην κύρια σύνταξή τους από τον επανυπολογισμό, κάτι που δεν συνέβη.

Το Δίκτυο, ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου 2023, έχει αποστείλει προς τον Φορέα σχετική εξώδικη διαμαρτυρία, παραθέτοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν έγινε η εφαρμογή νόμου (Ν. 4387/16). Επίσης, έγιναν επανειλημμένες οχλήσεις από εκπροσώπους του ΕΝΔΙΣΥ προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν. Σύμφωνα όμως με το Δίκτυο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με βάση πίνακα που έχει ενσωματωθεί στη μηνυτήρια αναφορά, από τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι ομάδες εργασίας του Δικτύου προκύπτουν διαφορές στις συντάξεις των εν λόγω δικαιούχων του ΤΑΠ-ΔΕΗ, που φθάνουν έως και τα 440,40 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 13.212 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή