Microsoft: Επενδύει σε γαλλική startup AI

Microsoft: Επενδύει σε γαλλική startup AI

Η μόλις δέκα μηνών νεοφυής Mistral έχει αποκομίσει από επενδυτές κεφάλαια 500 εκατ. δολαρίων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός κολοσσός της Microsoft ανακοίνωσε συνεργασία με τη μόλις δέκα μηνών νεοφυή Mistral με έδρα το Παρίσι, της οποίας ηγείται ο 32χρονος Αρθουρ Μενς, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Μέχρι στιγμής η πολλά υποσχόμενη μονάδα με δραστηριότητα στην τεχνητή νοημοσύνη έχει αποκομίσει από ενδιαφερόμενους επενδυτές κεφάλαια 500 εκατ. δολαρίων και πλέον, συμπεριλαμβανομένου και του οίκου Andreessen Horowitz. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συνεργασία αυτή έρχεται να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα συμμαχία των 13 δισ. δολαρίων με την OpenAI, την οποία, ωστόσο, εξετάζουν ως προς τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Βρετανίας. Ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, αποκάλυψε την «πολυετή συνεργασία» με τη Mistral, παρέχοντάς της αρωγή για να φέρει στην αγορά τα μοντέλα της με τεχνητή νοημοσύνη.

Ως μέρος της συμφωνίας η Microsoft θα λάβει ένα μικρό μερίδιο στη Mistral, αν και οι οικονομικές λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Οι δυο εταιρείες θα συνεργαστούν σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία εφαρμογών προς χρήση των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη, «ώστε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ειδικών αναγκών του δημόσιου τομέα», είπε ο Μπραντ Σμιθ στους Financial Times.

Με τις εξελίξεις αυτές η Mistral καθίσταται η δεύτερη εταιρεία που παρέχει εμπορικά μοντέλα γλώσσας διαθέσιμα στην πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους Azure της Microsoft. «Η εμπιστοσύνη της Microsoft στο μοντέλο μας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στο ταξίδι μας για να προσφέρουμε την τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια όλων», δήλωσε ο Αρθουρ Μενς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mistral. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη επενδύσει περίπου 13 δισ. δολάρια (12 δισ. ευρώ) στην OpenAI, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Ο κ. Σμιθ τόνισε ότι οι δύο εταιρείες ήταν «πολύ σημαντικοί εταίροι», αλλά ότι «η Microsoft δεν ελέγχει το OpenAI».

Αλλοι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η Google και η Amazon, επενδύουν επίσης πολλά στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, ήτοι στη γέννηση λογισμικού τέτοιου, που παράγει κείμενο, εικόνες και κώδικα σε δευτερόλεπτα και που, κατά τους αναλυτές, θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε όλους τους κλάδους παγκοσμίως. «Βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως έναν νέο τομέα της οικονομίας που αναδύεται. Την αποκαλούμε “οικονομία τεχνητής νοημοσύνης” και πρόκειται να δημιουργήσει εντελώς νέες επιχειρήσεις και νέες επιχειρηματικές κατηγορίες», προσέθεσε ο πρόεδρος της Microsoft. Η Mistral, η οποία κατασκευάζει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, που τροφοδοτεί τα παραγωγικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, εξασφάλισε αποτίμηση 2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα μοντέλα της είναι «ανοιχτού κώδικα», που σημαίνει ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν, όπως αναφέρουν οι F.T. Τέλος, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση ανταγωνιστών, όπως η OpenAI με το μοντέλλο ChatGPT-4, ένα λεγόμενο μαύρο κουτί, στο οποίο τα δεδομένα και ο κώδικας που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του δεν διατίθενται σε τρίτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή