Η εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ όπου θέλουν όλοι να εργασθούν

Η εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ όπου θέλουν όλοι να εργασθούν

Η Nvidia αποτελεί το νέο «αστέρι» στον κλάδο της τεχνολογίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προϊόντα της γνωρίζουν τεράστια ζήτηση, η κεφαλαιοποίησή της καλπάζει και οι εργαζόμενοί της είναι πλέον εκατομμυριούχοι. Ο λόγος για τoν κολοσσό της Nvidia, τον πιο «hot εργοδότη» αυτή τη στιγμή στη Σίλικον Βάλεϊ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η οποία συγκρίνει τη φρενίτιδα γύρω από την εταιρεία τεχνολογίας με εκείνη που προκαλούσε προ δεκαετίας το Facebook. Η σταθερότητα και η κυρίαρχη θέση της στους ημιαγωγούς που απαιτούνται για την τροφοδοσία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν πόλο έλξης για τα ταλέντα τεχνολογίας, ενώ πρώην υπάλληλοι σημειώνουν ότι ακόμη και oι νεοπροσληφθέντες τοποθετούνται γρήγορα σε σημαντικά έργα.

Αλλά δεν είναι μόνο οι προοπτικές καριέρας που «γοητεύουν» στη Nvidia. Το γεγονός ότι προσφέρει υψηλότατες αμοιβές αλλά και μετοχές στους εργαζομένους της, την καθιστά αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης. Το 2023 το ήμισυ των εργαζομένων της είχε ετήσιες απολαβές άνω των 228.000 δολαρίων.

«Η Νvidia είναι όπως το Facebook το 2014», λέει ο Τομ Κέις, ο οποίος διευθύνει την Atticus Growth Partners, μια εταιρεία στρατολόγησης που στελεχώνει αρκετούς από τους ανταγωνιστές της Nvidia. Σε αντίθεση με καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Apple, Tesla, Meta Platforms και Google των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους, η Nvidia δεν είναι ευρέως γνωστή. Οι 30.000 εργαζόμενοι της εταιρείας ωστόσο που αυτοαποκαλούνται «Nvidians», τείνουν να διαθέτουν ένα μείγμα δυσεύρετων μηχανικών δεξιοτήτων, αλλά και μια εμμονική προσήλωση.

Η Wall Street Journal συγκρίνει τη φρενίτιδα γύρω από την εταιρεία με εκείνη που προκαλούσε προ δεκαετίας το Facebook.

Πρώην στελέχη της που ίδρυσαν δικές τους εταιρείες τονίζουν ότι η Nvidia κατόρθωσε να διατηρήσει μια κουλτούρα startup έπειτα από χρόνια ανάπτυξης. Η αναζήτηση για θέσεις εργασίας στην εταιρεία έχει εκτοξευθεί στην πλατφόρμα απασχόλησης Indeed, τα κολέγια λένε ότι οι φοιτητές αναφέρονται πλέον στη Nvidia ως μια «ονειρεμένη δουλειά», ενώ η εταιρεία έλαβε επταπλάσιες αιτήσεις πρακτικής άσκησης τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Η πρόσληψη απαιτεί από τους μελλοντικούς υπαλλήλους τεχνική οξυδέρκεια. Μεταξύ των περίπου 1.800 θέσεων εργασίας που προσφέρονται είναι ρόλοι σε τομείς όπως η αποθήκευση AI, η βαθιά μάθηση και ο σχεδιασμός συμπεριφοράς για αυτόνομα οχήματα με βασική αμοιβή που κυμαίνεται από 144.000 έως 414.000 δολάρια.

Η εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ όπου θέλουν όλοι να εργασθούν-1
Τα προϊόντα της γνωρίζουν τεράστια ζήτηση, η κεφαλαιοποίησή της καλπάζει και οι εργαζόμενοί της είναι πλέον εκατομμυριούχοι. [ΕΡΑ]

Πολλές θέσεις εργασίας αναζητούν διδακτορικό, ενώ προαπαιτούμενο συχνά είναι οι υποψήφιοι να γνωρίζουν πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Σαράντα απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon προσλήφθηκαν στην εταιρεία πέρυσι, από δώδεκα το 2019. Οσοι έχουν περάσει μάλιστα χρόνο στην εταιρεία περιγράφουν μια έντονη, αλλά συνεργατική κουλτούρα όπου οι προσδοκίες είναι υψηλές, ακόμη και για προσλήψεις σε πρώιμο στάδιο καριέρας. «Προσελκύει το είδος των ανθρώπων που είναι ταπεινοί, αλλά θυμίζουν αρουραίους σε λαβύρινθο», λέει η Ντεμπάρνα Πρέιτιχερ, η οποία εργάστηκε στη διαχείριση προϊόντων της Nvidia για δύο χρόνια πριν γίνει συνιδρύτρια στην εταιρεία λογισμικού Quest Labs AI. «Είναι σαν να τρέχεις γύρω γύρω αναζητώντας τυρί, αναζητώντας το επόμενο έργο, αναζητώντας τον επόμενο τρόπο να καινοτομήσεις», λέει.

Η εργασία στη Nvidia τέλος συνοδεύεται και από άλλα προνόμια. Τα νέα κεντρικά γραφεία περιλαμβάνουν ένα μοντέρνο μπαρ, ενώ η πολιτική αδειών είναι αρκετά ελαστική, συν δύο «ελεύθερες ημέρες» κάθε τρίμηνο, όταν όλο το προσωπικό έχει τον ίδιο χρόνο για να φορτίσει τις μπαταρίες του. H αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας που σημειωτέον σχεδιάζει μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) για βιντεοπαιχνίδια, καθώς και ενιαία συστήματα επεξεργαστών (SoC) για φορητούς υπολογιστές και αυτοκίνητα έγινε πρόσφατα η τέταρτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, μετά τη Microsoft, την Apple και τη Saudi Aramco. Μεταξύ άλλων κατασκευάζει το τσιπ H100, το οποίο τροφοδοτεί την πλειονότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται σήμερα, μεταξύ των οποίων το ChatGPT της OpenAI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή