«Βλέπουν» το Χ.Α. πάνω από τις 1.500 μονάδες

«Βλέπουν» το Χ.Α. πάνω από τις 1.500 μονάδες

Τα επτά στοιχεία που στηρίζουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών για συνέχιση της ανοδικής πορείας και φέτος

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλά 13 ετών που έχει αγγίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών με το «καλημέρα» του 2024 και το ισχυρό ράλι που προηγήθηκε έχουν οδηγήσει την αγορά σε στάση αναμονής και συντήρησης δυνάμεων, αναμένοντας τους καταλύτες του επόμενου διαστήματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, μια διορθωτική κίνηση έχει «λείψει» από την αγορά και δεν μπορεί να αποκλειστεί στη συνέχεια, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης έχει όλα τα «εχέγγυα» να κινηθεί φέτος προς τις 1.550-1.600 μονάδες, με στήριξη και από τις νέες εισροές που φέρνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και η προοπτική της αλλαγής πίστας του Χ.Α. με την αναβάθμισή του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών το επόμενο έτος.

Ο ρόλος των τραπεζών

Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία και ενίσχυσε το ράλι τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο και του Χ.Α. γενικότερα από το περασμένο φθινόπωρο, θεωρείται ένα από τα σημαντικά «όπλα» της ελληνικής αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο νέο δεδομένο που περιμένει η αγορά είναι το placement της Τράπεζας Πειραιώς που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο.

Αλλος σημαντικός καταλύτης για την πορεία του Χ.Α. είναι τα αποτελέσματα χρήσης 2023 των ελληνικών εισηγμένων, που ολοκληρώνονται στα τέλη Απριλίου και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε άλλη μια χρονιά-ρεκόρ στο μέτωπο της κερδοφορίας, καθώς και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για τις προοπτικές του 2024.

Καλό το α΄ δίμηνο

Τα πρώτα δείγματα είναι καλά, όπως τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, Μάνος Χατζηδάκης. «Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το ξεκίνημα της περιόδου δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2023 δείχνει ότι θα πάμε σε μια μεγάλη χρονιά κερδοφορίας για τις εισηγμένες εταιρείες», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Μετά την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2022, υπήρχε ένας προβληματισμός στην επενδυτική κοινότητα στο κατά πόσον είναι ικανές οι εισηγμένες, όχι να ξεπεράσουν, αλλά απλώς να επαναλάβουν ανάλογες επιδόσεις. Οι πρώτες ανακοινώσεις μεγεθών για τη χρήση του 2023 φέρνουν πολύ κοντά πλέον το ενδεχόμενο να δούμε μια ιστορικά υψηλή χρονιά», προσθέτει ο αναλυτής.

Επενδυτική βαθμίδα και ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές ανοίγουν τον δρόμο για εισροές νέων κεφαλαίων στην αγορά της Αθήνας.

Η άνοδος της κερδοφορίας θα οδηγήσει «μαθηματικά» σε άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών φέτος. Για αυτό οι αναλυτές επισημαίνουν πως το re-rating των ελληνικών μετοχών, δηλαδή η άνοδος των αποτιμήσεων, θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό της ανόδου του συνόλου της αγοράς το επόμενο διάστημα. «Η άνοδος των δεικτών αποτίμησης θα είναι ο βασικός μοχλός του Χ.Α. για φέτος, που δικαιολογείται από τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου της χώρας (επενδυτική βαθμίδα, ισχυρές μακροοικονομικές τάσεις, πολιτική σταθερότητα) και τη βιωσιμότητα των κερδών των ελληνικών εισηγμένων», όπως έχει τονίσει η Alpha Finance.

Οι καταλύτες

Αλλα ισχυρά πλεονεκτήματα του Χ.Α. κατά τους αναλυτές είναι: 1) η πολιτική σταθερότητα, που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, 2) το υγιές μακροοικονομικό σκηνικό, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί φέτος άνω του 2%, υπεραποδίδοντας κατά πολύ σε σχέση με τις επιδόσεις των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., 3) η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση και η συνεχής δημοσιονομική πειθαρχία (πρωτογενές πλεόνασμα άνω 2%), 4) η ευνοϊκή δυναμική του χρέους, 5) η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, 6) η έντονη πλέον κινητικότητα στο μέτωπο των εταιρικών πράξεων (IPOs, placements, buybacks, εκδόσεις ομολόγων) και 7) το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στην καλύτερή του κατάσταση εδώ και δέκα χρόνια.

Οπως έχει αναφέρει η NBG Securities, υποθέτοντας ότι δεν θα σημειωθεί νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να τελειώνει τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs συνεχίζει να εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσει στις 1.550 μονάδες, με ώθηση από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και ειδικά των τραπεζών.

Η Eurobank Equities έχει τοποθετήσει τον στόχο για τον Γενικό Δείκτη στο τέλος του 2024 στις 1.622 μονάδες, με κέρδη 21% σε ετήσια βάση, με «οδηγό» την πιθανή τοποθέτηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε «λίστα παρακολούθησης» για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές τον προσεχή Ιούνιο.

Κατά την Alpha Finance, η αποτίμηση του Γενικού Δείκτη παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου, δικαιολογώντας έτσι μια άνοδο 15%-25% στο σύνολο του 2024, δηλαδή γύρω από το επίπεδο των 1.600 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή