Αυξήσεις μισθών στα επίπεδα του 4% τα επόμενα χρόνια «βλέπει» η ΕΚΤ

Αυξήσεις μισθών στα επίπεδα του 4% τα επόμενα χρόνια «βλέπει» η ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας επέδρασε σημαντικά στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν υψηλές τα επόμενα χρόνια, στην περιοχή του 4%, καθώς θα επιχειρείται η κάλυψη των απωλειών, λόγω των πρόσφατων πληθωριστικών επεισοδίων. Ο πληθωρισμός ωστόσο θα υποχωρήσει, πιθανώς νωρίτερα απ’ τις προβλέψεις της ΕΚΤ, φτάνοντας στο όριο του 2% στα μέσα της φετινής χρονιάς.

Οι παραπάνω προβλέψεις διατυπώνονται σε μελέτη αναλυτών της ΕΚΤ, η οποία βασίζεται σε μοντέλο των Μπερνάνκε και Μπλανσάρ (πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αντίστοιχα) για τον πληθωρισμό.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, οι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη ανοδικοί κίνδυνοι, λόγω προσδοκιών για τις μελλοντικές ενεργειακές τιμές. Επίσης, σημειώνουν ότι οι ελλείψεις της περιόδου της πανδημίας ίσως έχουν πιο επίμονη επίπτωση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, απ’ ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με το μοντέλο, πρωτεύοντα ρόλο στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης από το 2021 παίζουν οι παράγοντες της προσφοράς, που συνδέονται με τα σοκ των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, οι αναλυτές σημειώνουν ότι υπήρξε κι ένα πληθωριστικό σοκ που προήλθε από τον συνδυασμό της καταπιεσμένης δαπάνης και των υπερβολικών αποταμιεύσεων κατά την περίοδο του lockdown. Σύμφωνα με το μοντέλο, τα σοκ από την πλευρά της προσφοράς, δηλαδή στην ενέργεια και στα τρόφιμα, έχουν πιο προσωρινή επίπτωση στον πληθωρισμό, καθώς μειώνουν το εισόδημα και επομένως και τη ζήτηση.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο συνδυασμός της ανάγκης ανάκτησης των απωλειών λόγω πληθωρισμού και των υψηλών πληθωριστικών προσδοκιών οδήγησαν σε υψηλές ονομαστικές αυξήσεις μισθών, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ισχυρές ενδείξεις ότι η υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας επέδρασε σημαντικά στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (αν και υπήρξε μια μικρή επίπτωση, πρόσφατα). Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οδηγήθηκε κυρίως από τις ενεργειακές τιμές το β΄ τρίμηνο του 2021 έως το α΄ τρίμηνο του 2023 και ακολούθησαν οι πιέσεις από τις τιμές των τροφίμων από το α΄ τρίμηνο του 2022.

Με βάση τις εκτιμήσεις του μοντέλου, οι αυξήσεις των μισθών σταθεροποιήθηκαν γύρω στο 4,3% στο τέλος του 2023 και θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον ώς το τέλος του 2025 (4% το 2024 και 4,2% το 2025).

Στο θέμα αναφέρθηκε τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλη την Ευρωζώνη αλλά οι επιχειρήσεις μπορεί να απορροφούν ένα μέρος της αύξησης αυτής μέσω χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους.

Πρόσθεσε πάντως ότι «η αύξηση των μισθών αναμένεται να γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός καταλύτης στη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα».

Η ίδια είπε εξάλλου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την καθοδική του πορεία, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στον στόχο του 2%.

Το μοντέλο των Μπερνάνκε και Μπλανσάρ δείχνει ότι μετά την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% στα μέσα του 2024, ο δείκτης θα αυξηθεί και πάλι λίγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή