Ανασφάλιστοι όσοι δεν ρύθμισαν χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Ανασφάλιστοι όσοι δεν ρύθμισαν χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Εκτιμάται ότι περίπου 400.000 μη μισθωτοί θα μείνουν τελικά χωρίς ασφαλιστική ικανότητα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μένουν από αύριο Παρασκευή εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί, καθώς δεν έσπευσαν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ. Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που πέρασε χθες από τη Βουλή δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθώς, όπως είχε ξεκαθαρίσει εδώ και εβδομάδες η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, προβλέπει την «επιστροφή στην κανονικότητα» με ειδική πρόνοια μόνο για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφαλίστων, καθώς και για τους οφειλέτες που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Βάσει των εκτιμήσεων, περίπου 400.000 μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μείνουν τελικά χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, που θα έχει ως συνέπεια να καταβάλλουν το σύνολο του ποσού για συνταγογράφηση, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις από ιδιώτες γιατρούς.

Αναλυτικά, η τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ξεκαθαρίζει ότι διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα, ακόμη και με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ασφαλισμένοι και μέλη των οικογενειών τους, εφόσον εργάζονται σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές κατά το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, διατηρούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και έμμεσα ασφαλισμένοι, άτομα έως 18 ετών, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, ακόμη κι αν ο γονέας στου οποίου την ασφάλιση υπάγονται έχει χάσει την ασφαλιστική του ικανότητα για το διάστημα από 1η Μαρτίου 2024 έως και 28η Φεβρουαρίου 2025.

Προσοχή όμως. Καθώς το σύστημα του ΕΦΚΑ «βλέπει» μόνον όσους έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει στον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τις οφειλές τους έως τις 31 Ιανουαρίου 2024, ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι ασφαλισμένοι να βρεθούν εμπρός στη δυσάρεστη περίπτωση, ενώ δεν χρωστούν στον φορέα, να εμφανίζονται από την 1η Μαρτίου ως ανασφάλιστοι. Θα ξαναεμφανιστούν βέβαια ως ασφαλιστικά ικανοί από την 1η Απριλίου. Για τον έναν αυτό μήνα που το σύστημα θα τους εμφανίζει ανασφάλιστους, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και του ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταφεύγουν στο κατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο υπάγονται, χωρίς ραντεβού, να δείχνουν την ταυτότητα πληρωμής των εισφορών και να λαμβάνουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα.

Η τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα, κατ’ εξαίρεση από την 1η Μαρτίου 2024 έως την 28η Φεβρουαρίου 2025, στις εξής τρεις κατηγορίες οφειλετών:

α) Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν το έτος 2023. Το ίδιο ισχύει και στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα επέλευσης της φυσικής καταστροφής, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

β) Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. Το ίδιο ισχύει και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΕΦΚΑ άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις ίδιες πυρκαγιές.

γ) Στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Για ΑμεΑ και παιδιά έως 18 ετών η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης δίνεται από τις 31 Μαΐου 2022, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, στην οποία αποσαφηνίζεται ότι οι παραπάνω κατηγορίες πολιτών διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή