Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα ξεπεράσουν τα μετρητά έως το 2027

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα ξεπεράσουν τα μετρητά έως το 2027

Σχεδόν 7 στους 10, ήτοι το 69%, χρησιμοποιούν τις κάρτες συχνά ή πολύ συχνά κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδίζουν έδαφος τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι πληρωμές με κάρτα, αν και μέχρι στιγμής ο επικρατέστερος τρόπος πληρωμής στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι τα μετρητά. Αυτά βέβαια έχουν αρχίσει και χάνουν έδαφος κυρίως από την έναρξη της πανδημίας και μετά, περίοδο όπου οι ψηφιακές συναλλαγές και η χρήση του «πλαστικού χρήματος» έγιναν πολύ πιο διαδεδομένες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια η εικόνα να αντιστραφεί, με αποτέλεσμα οι ηλεκτρονικές πληρωμές να ξεπεράσουν τα μετρητά μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για λογαριασμό της Visa, σχεδόν 7 στους 10, ήτοι το 69%, χρησιμοποιούν τις κάρτες συχνά ή πολύ συχνά κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται, πριν από την πανδημία, στο 44%. Το 24% των ερωτηθέντων απάντησε πως επιλέγει να πληρώσει αποκλειστικά με κάρτα, ενώ το 18% στηρίζεται στα μετρητά. Πάντως, ένα μικρότερο αλλά υπαρκτό ποσοστό έχει αρχίσει να διαβλέπει και τις δυνατότητες εναλλακτικών τρόπων πληρωμής, όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία το 12% επιλέγει ως κύριο μέσο πληρωμής.

Σε γενικές γραμμές, σχεδόν 1 στους 2 επιλέγει να έχει μαζί του τόσο μετρητά όσο και κάρτα κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι, κάτι που δείχνει και την ανάγκη να είναι και οι δύο τρόποι πληρωμών διαθέσιμοι. Ωστόσο, η χρήση των μετρητών έχει αρχίσει να χάνει έδαφος σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 48% έκανε συχνά ή πολύ συχνά συναλλαγές με μετρητά πριν από την επέλαση της πανδημίας, ποσοστό που ανέρχεται πλέον στο 30%.

Οταν πρόκειται για συναλλαγές χαμηλές σε αξία (κάτω των 5 ευρώ), σχεδόν 4 στους 10 καταναλωτές προτιμούν για λόγους ευκολίας τα μετρητά, αφού η πληρωμή μικροποσών με κάρτα τους κάνει «να αισθάνονται άβολα». Στο μεταξύ, ακόμη το 29% πιστεύει πως τα μετρητά θα είναι πάντα η προτιμώμενη μέθοδο πληρωμής για τους Ελληνες, με 1 στους 2 ωστόσο να εμφανίζεται ανοιχτός σε νέες λύσεις.

Η πληρωμή με κάρτα αποτελεί την προτιμώμενη μέθοδο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές καταλαμβάνοντας το 71% του συνόλου των πληρωμών. Ειδικότερα, το 42% επιλέγει να πληρώσει με κάρτα κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας και το 21% πληρώνει με αυτήν κατά την παράδοσή της. Σταδιακά έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί ψηφιακοί τρόποι πληρωμών, όπως είναι τα ψηφιακά πορτοφόλια (8%), ενώ το 25% προτιμά την αντικαταβολή με μετρητά. Τέλος, τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ λογαριασμών επιλέγει μόλις το 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή