Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Το πρότζεκτ προβλέπει και τη δημιουργία ενιαίας πύλης ψηφιακής πρόσβασης στην κοινωνική προστασία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των συστημάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) έχει σκοπό το έργο των 10 εκατ. ευρώ που δημοπράτησε χθες ο φορέας. Το πρότζεκτ προβλέπει και τη δημιουργία ενιαίας πύλης ψηφιακής πρόσβασης στην κοινωνική προστασία, στην οποία θα ενσωματωθεί και το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ, όπως θα μετασχηματιστεί, παρέχοντας επιπλέον δυνατότητες.

Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και ταυτόχρονα η δημιουργία ενός εξατομικευμένου φακέλου για τον κάθε ωφελούμενο με τα επιδόματα που δικαιούται και τις σχετικές πιστώσεις αυτών (χρήμα – είδος). Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται να παρέχεται η δυνατότητα για την άμεση και εξατομικευμένη υποβολή αιτήσεων από τους πολίτες για όλες τις κοινωνικές και προνοιακές παροχές, καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών αυτών από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ύστερα από 18 μήνες, θα καταστούν εφικτές δύο ειδών λειτουργίες για δημοσίους υπάλληλους και πολίτες. Οι τελευταίοι θα εισέρχονται στην ενιαία ψηφιακή πύλη χρησιμοποιώντας τους κωδικούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί Taxisnet).

Από την πλευρά τους, οι δημόσιοι λειτουργοί θα συνδέονται με την ενιαία ψηφιακή πύλη χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που έχουν εκδοθεί από την αντίστοιχη διεύθυνση. Στους δημόσιους λειτουργούς της ενιαίας πύλης θα ανατεθούν ρόλοι ανάλογα με τον οργανισμό και τη διεύθυνση ή το τμήμα που ανήκουν, έτσι ώστε να τους παρέχεται πρόσβαση μόνο στα αντικείμενα της εργασίας τους.

Εάν οι δημόσιοι λειτουργοί θέλουν να υποβάλουν αίτηση για οποιαδήποτε κοινωνική παροχή ή επίδομα, θα εισέρχονται στο σύστημα με την ιδιότητά τους ως πολίτες χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet.

Η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος στοχεύει στην απλούστευση της πρόσβασης σε συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, στον έλεγχο της απάτης και στον έλεγχο των παροχών σε χρήμα. Οπως και στη συλλογή πληροφοριών για τις υιοθετούμενες πολιτικές και στην αποτελεσματική ηλεκτρονική ταυτοποίηση χρηστών – αιτούντων χωρίς την ανάγκη διπλής αναγνώρισης, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την απαιτούμενη γραφειοκρατία, το διοικητικό βάρος, αλλά και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες.

Το έργο θα επιτρέψει και την αυτοματοποιημένη διασταύρωση των στοιχείων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας των αιτούντων και την εξάλειψη του κόστους που σχετίζεται με τη συντήρηση διάσπαρτων πληροφοριακών συστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή