Αντίστροφη μέτρηση για το placement της Πειραιώς

Αντίστροφη μέτρηση για το placement της Πειραιώς

∆ιερευνητικές επαφές με επενδυτές έχει το ΤΧΣ

αντίστροφη-μέτρηση-για-το-placement-της-πειρα-562908220

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών σε σχέση με την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς διεξάγουν αυτή την εβδομάδα για λογαριασμό του ΤΧΣ οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι UBS, Goldman Sachs και Bank of America. Από τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα κριθεί και το εύρος τιμής που θα αποφασίσει το Ταμείο στην καθοριστική συνεδρίαση του προσεχούς Σαββάτου, δύο ημέρες δηλαδή πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, που εκτός απροόπτου θα γίνει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Εκτός από το εύρος της τιμής διάθεσης το ΤΧΣ θα κληθεί να «επικυρώσει» και την κυβερνητική απόφαση για την πλήρη αποεπένδυσή του από την Τράπεζα Πειραιώς μέσω της διάθεσης και του 27% που ελέγχει, κάτι για το οποίο το Ταμείο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επίσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Ταμείο δεν αποκλείεται να κινηθεί σε ένα εύρος ποσοστού διάθεσης, ακολουθώντας την πολιτική αποεπένδυσης που προκρίθηκε στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, με στόχευση πάντως το πάνω μέρος του εύρους να συγκλίνει με την κυβερνητική κατεύθυνση.

Το ποσοστό που θα διατεθεί θα επηρεάσει και το εύρος της τιμής που θα προταθεί, καθώς το Ταμείο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι, αφενός, το ποσοστό που θα διατεθεί θα απορροφηθεί όλο –κάτι που έχει προεξοφληθεί– αλλά με σημαντική υπερκάλυψη και, αφετέρου, ότι η τιμή διάθεσης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, τουλάχιστον ως προς το ανώτατο εύρος. Σημειώνεται ότι η διαδικασία του book building προεξοφλεί έκπτωση (discount) σε σχέση με την τιμή που θα κλείσει η μετοχή την Παρασκευή, αλλά με δεδομένο ότι το Ταμείο επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το όφελος από την αποεπένδυσή του στην τράπεζα, στόχος είναι το discount να περιοριστεί. Η διαδικασία θα προβλέπει παράλληλα το άνοιγμα βιβλίου και για το ελληνικό κοινό, με τη διάθεση μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εθνικής με επιτυχία.

Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε χθες στα 3,868 ευρώ καταγράφοντας μικρές απώλειες την τελευταία εβδομάδα μετά από διαδοχικά ανοδικά σερί τους τελευταίους μήνες. Η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται σήμερα στα 4,8 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι το ΤΧΣ θα διαθέσει το σύνολο των μετοχών που έχει στην κατοχή του, δηλαδή 337.599.150 μετοχές, τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φτάσουν έως και 1,3 δισ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική τιμή που θα καθορίσει το placement.

Διερευνητικές επαφές με επενδυτές θα κρίνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας το εύρος της τιμής διάθεσης.

Με βάση τις αναλύσεις, η μετοχή έχει υπεραποδώσει τον τελευταίο χρόνο έναντι των άλλων τραπεζικών μετοχών, καταγράφοντας άνοδο +168% από τον Ιανουάριο του 2022, όταν δηλαδή βρισκόταν στο 1,44 ευρώ. Με βάση τις αποτιμήσεις διεθνών οίκων, η τιμή-στόχος είναι σταθερά πάνω από τη σημερινή τιμή και σύμφωνα με τις πρόσφατες αποτιμήσεις, δηλαδή αυτές που ακολούθησαν την ανακοίνωση του φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, η μεγαλύτερη τιμή-στόχος με σύσταση «αγορά» έχει τεθεί από την JP Morgan, στα 5,35 ευρώ ανά μετοχή, και η χαμηλότερη από τη Citigroup (με σύσταση επίσης για «αγορά»), στα 4,15 ευρώ ανά μετοχή, επίσης πάνω δηλαδή από την τρέχουσα τιμή.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας το εύρος της τιμής διάθεσης είχε καθοριστεί μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ ανά μετοχή έναντι κλεισίματος 5,46 ευρώ την Παρασκευή, πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών τη Δευτέρα. Τελικά, μετά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που οδήγησε στην υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 8 φορές και στη διάθεση του 22% της τράπεζας, η τιμή προσφοράς διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Εκτοτε η μετοχή της Εθνικής σημείωσε περαιτέρω άνοδο (+35%) και χθες έκλεισε στα 7,154 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή