Ideal Holdings: Εκτίναξη εσόδων και κερδών το 2023

Ideal Holdings: Εκτίναξη εσόδων και κερδών το 2023

Νέες εξαγορές στον κλάδο της Πληροφορικής εξετάζει η εισηγμένη

ideal-holdings-εκτίναξη-εσόδων-και-κερδών-το-2023-562908646

Με υπερδιπλάσια έσοδα και λειτουργικά κέρδη έκλεισε το 2023 για την Ideal Holdings, την εταιρεία που από τα… αζήτητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως την άνοιξη του 2021, οπότε άλλαξε το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, φαίνεται να αποτελεί το απόλυτο success story. Βεβαίως η μεγάλη αύξηση των εσόδων οφείλεται και στο γεγονός ότι στα ενοποιημένα αποτελέσματα συγκαταλέγονται πλέον και τα αποτελέσματα της «Αττικά Πολυκαταστήματα».

Ωστόσο, αύξηση τζίρου και κερδών καταγράφηκε σχεδόν σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται η Ideal Holdings, κάτι που αποτυπώνεται πλέον και στην παρουσία της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόσο με βάση την τιμή της μετοχής (αύξηση κατά 81% σε σύγκριση με το 2022) όσο και με βάση τον όγκο συναλλαγών (αύξηση 25% το 2024 σε σύγκριση με το 2023). Χθες πάντως ο επικεφαλής της εταιρείας Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αν και εκτίμησε ότι το 2024 θα είναι καλύτερο για την Ideal Holdings σε σύγκριση με το 2023, απέφυγε να δώσει εκτίμηση (guidance), υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι είναι ακόμη νωρίς».

Σε ό,τι αφορά νέες εξαγορές, αυτές αναμένονται κυρίως στον κλάδο της Πληροφορικής, με την Ideal Holdings να εξετάζει την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό της κυρίως μικρών, συμπληρωματικών εταιρειών. Σε ό,τι αφορά τα «Αττικά Πολυκαταστήματα» αναμένεται επέκταση των χώρων πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 384,3 εκατ. ευρώ το 2023 από 174,7 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένος κατά 120%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 101% και διαμορφώθηκαν σε 53,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 76% και διαμορφώθηκαν σε 38 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 73% και διαμορφώθηκαν σε 26,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκε στο τέλος της χρήσης σε 73,3 εκατ. ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη απαιτήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ύψους 16 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται σε 57,3 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών στα «Αττικά Πολυκαταστήματα» διαμορφώθηκε σε 213,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 12% σε σύγκριση με το 2022, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 24%, στα 23,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 34%, στα 16,7 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θετικές επιδόσεις των καταστημάτων Attica δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της αύξησης των επιφανειών πώλησης, καθώς αυξήθηκαν κατά 4% και τα έσοδα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αύξηση 16% κατέγραψε ο τζίρος στον κλάδο της Πληροφορικής (εταιρείες Byte, Adacom, Ideal Electronics), φτάνοντας τα 96,1 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 27%, στα 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 24% και διαμορφώθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που συνεχίζουν να ενισχύουν τις επενδύσεις τους στο cloud και την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες – προϊόντα που παρέχουν οι επενδύσεις στην πληροφορική.

Τέλος, ο κύκλος εργασιών του κλάδου βιομηχανίας (εταιρείες Astir και Coleus) υποχώρησε κατά 18% και διαμορφώθηκε σε 75,2 εκατ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Η μείωση αυτή αποδίδεται στη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 λόγω αυξημένων παραγγελιών – πωλήσεων το δ΄ τρίμηνο του 2022. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 7%, στα 19,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 16,3 εκατ. ευρώ (+2%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή