Ενα εκατ. δολ. για αγορά 16 τετραγωνικών στο Μονακό

Ενα εκατ. δολ. για αγορά 16 τετραγωνικών στο Μονακό

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των πολυτελών κατοικιών σε όλο τον κόσμο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή επίδραση και στις κατοικίες πολυτελείας έχει η αλματώδης άνοδος της αγοράς ακινήτων διεθνώς, σε βαθμό που συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των βαθύπλουτων. Με άλλα λόγια, με 1 εκατ. δολάρια αγοράζουν πλέον… λιγότερο σπίτι από ό,τι παλαιότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Wealth Report της Douglas Elliman και της Knight Frank για το 2024, στο Μονακό, την ακριβότερη αγορά real estate διεθνώς, με 1 εκατ. δολάρια μπορεί κανείς να αγοράσει μόλις 16 τ.μ.

Στο Ασπεν, δημοφιλές θέρετρο για σκι στις ΗΠΑ, με 1 εκατ. δολάρια μπορεί κάποιος να αγοράσει 20 τ.μ., ενώ στο Χονγκ Κονγκ περίπου 22 τ.μ. Δεδομένου ότι το κόστος έχει εκτιναχθεί σε τέτοια ύψη, η αγορά της Νέας Υόρκης, όπου μπορεί κάποιος να πάρει 34 τ.μ. με 1 εκατ. δολάρια, φαίνεται σαν… κελεπούρι.

Με 1 εκατ. δολάρια αγοράζει κανείς στο Λονδίνο 33 τ.μ., στη Σιγκαπούρη 32 τ.μ., στη Γενεύη 34 τ.μ., στο Λος Αντζελες 38 τ.μ., στο Παρίσι 40 τ.μ., στη Σαγκάη 42 τ.μ., στο Σίδνεϊ 43 τ.μ., και στο Μαϊάμι, την αγορά που αναμένεται να δει τη μεγαλύτερη αύξηση φέτος, περίπου 60 τ.μ., σύμφωνα με το Wealth Report.

Οπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η κορυφαία σε άνοδο αγορά για πολυτελή σπίτια φέτος αναμένεται να είναι το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, με άνοδο των τιμών κατά 10% το 2024. Ακολουθούν το Μουμπάι της Ινδίας με άνοδο 5,5%, το Ντουμπάι, η Μαδρίτη και το Σίδνεϊ (5%) και η Στοκχόλμη (4,5%).

Πέρυσι, οι 100 κορυφαίες αγορές κατέγραψαν άνοδο 3% στη μέση τιμή. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η αγορά της Μανίλα στις Φιλιππίνες με αύξηση τιμών 26%, εν μέρει χάρη στους επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Ντουμπάι με άνοδο 16% και ακολουθούν οι Μπαχάμες (15%) και η περιοχή Αλγκάρβε της Πορτογαλίας (12%).

Τη μικρότερη άνοδο κατέγραψε η αγορά της Νέας Υόρκης (2%) και του Σαν Φρανσίσκο (0,5%). Μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στις αγορές πολυτελών σπιτιών σημειώθηκε στην Οξφόρδη (-8%).

Ο Liam Bailey, partner και παγκόσμιος επικεφαλής ερευνών στην Knight Frank, σχολίασε στο CNBC ότι οι Αμερικανοί αγοραστές ψάχνουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό. Τόνισε ότι είναι κορυφαίοι ενδιαφερόμενοι στην αγορά ultra prime στο Λονδίνο, για σπίτια δηλαδή άνω των 10 εκατ. δολαρίων, ενώ δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή