Η ακρίβεια αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών

Η ακρίβεια αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών

Χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εκπτωτικά κουπόνια, αγοράζουν λιγότερα συσκευασμένα τρόφιμα, καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες και αντικαθιστούν κάποια βασικά αλλά ακριβά είδη διατροφής με άλλα φθηνότερα για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Καταναλώνουν ρύζι και φασόλια αντί για κρέας. Προγραμματίζουν γεύματα ένα μήνα νωρίτερα. Προσπαθούν να συγκεντρώσουν περισσότερο φαγητό στους κήπους της πίσω αυλής.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το τμήμα του εισοδήματος των Αμερικανών που «καταβροχθίζει» η ακρίβεια των τροφίμων είναι πλέον το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 1991. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της υπερδύναμης προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση καταφεύγοντας σε μία σειρά από «στρατηγικές» για τις κουζίνες τους.

Πολλοί έχουν περιορίσει δραματικά τις βραδινές εξόδους για δείπνο, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εκπτωτικά κουπόνια κάθε είδους, ενώ συχνά αγοράζουν περισσότερα χύμα προϊόντα και λιγότερα συσκευασμένα τρόφιμα, κρέας και βιολογικά λαχανικά. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ένα ζευγάρι από το Λας Βέγκας, η Σάρα Σμιθ και ο σύζυγός της, τόνισαν πως συνήθιζαν να ετοιμάζουν περίτεχνα δείπνα όπως το «κοτόπουλο του κυνηγού» ή γεμιστές χοιρινές μπριζόλες με φρέσκα μπαχαρικά και μυρωδικά. Τώρα μαγειρεύουν πολύ πιο απλά γεύματα όπως νουντλς με αυγά, τόνο σε κονσέρβα, κρεμμύδια και σκόρδο, που δεν είναι τόσο υγιεινά αλλά είναι πολύ πιο φθηνά. Η ίδια ομολογεί πως άλλαξε και τις καταναλωτικές της συνήθειες. Αυτές τις μέρες, σαρώνει τις «ευκαιρίες» στο τοπικό παντοπωλείο, καταφεύγοντας σε κρέας με έκπτωση που λήγει την ίδια ημέρα.

Αλλου είδους διέξοδο έχει βρει ο Μπέρναρντ Μπρόθμαν που επιχειρεί να διασφαλίσει μόνος του μια μικρή παραγωγή. Ο 67χρονος συνταξιούχος, που ήταν στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού, καλλιεργεί τώρα διάφορα προϊόντα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο σε έναν κοινοτικό κήπο και σε έναν άλλο που έχτισε κοντά στο σπίτι του γιου του. Ξοδεύει περίπου 200 δολάρια σε λιπάσματα και σπόρους για το λάχανο, τα καρότα, τις ντομάτες και τα άλλα τρόφιμα που καλλιεργεί, αλλά εξοικονομεί εκατοντάδες σε λογαριασμούς παντοπωλείου καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, επισημαίνει.

«Είναι μεγάλη διαφορά από το να πηγαίνεις στο παντοπωλείο, τονίζει και διδάσκει στα εγγόνια του πώς να καλλιεργούν λαχανικά. Προσπαθεί να μαγειρεύει φαγητό σε μερίδες, καταψύχοντας ό,τι περισσεύει για μελλοντικές περιστάσεις. Η οικογένεια της Nάνσι Ράνταλ από το Χιούστον χρησιμοποιεί περισσότερο τα τρόφιμα που εξασφαλίζουν οι ίδιοι, δηλαδή τα ελάφια που κυνηγούν και τα ψάρια που πιάνουν. Η οικογένειά της ψαρεύει λυθρίνια στον Κόλπο του Μεξικού και πυροβολεί περίπου οκτώ ελάφια τον χρόνο, μεταποιώντας το κρέας σε λουκάνικο ελαφιού και μπριζόλες.

Συνήθως, η εξαμελής οικογένεια καταψύχει και τρώει το κρέας σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους. Τώρα αγοράζουν λιγότερη πρωτεΐνη στο παντοπωλείο και καταναλώνουν τις δικές τους προμήθειες πιο γρήγορα, μερικές φορές έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αφού έβλεπε τα έξοδα του νοικοκυριού να αυξάνονται, η Ράνταλ ακύρωσε τις δαπάνες της οικογένειάς της, επιμένοντας ότι όλοι πρέπει να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 30%.

«Απλώς γινόμαστε πιο δημιουργικοί», λέει η 69χρονη διαιτολόγος από το Φίνιξ. Το κόστος ορισμένων προϊόντων έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία, αναφέρει. Η ίδια και ο σύζυγός της καταναλώνουν τώρα κονσερβοποιημένα προϊόντα σε προσφορά, ενώ η ίδια ασχολείται με μια τοπική τράπεζα τροφίμων και βλέπει περισσότερα νέα πρόσωπα τελευταία. Ακόμη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, πολλά από τα οποία είναι συνταξιούχοι στελέχη και άλλοι επαγγελματίες, ψωνίζουν από αλυσίδες εκπτωτικών παντοπωλείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή