Υψηλό παραμένει το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Υψηλό παραμένει το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Η περαιτέρω μείωσή του εξαρτάται από τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις σε εξωστρεφείς κλάδους και την εθνική αποταμίευση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μείωσή του κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σχετικά υψηλό, σχολιάζει η Eurobank στη χθεσινή έκδοση του «7 Ημέρες Οικονομία».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι η συρρίκνωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας και στην άνοδο των τουριστικών εισπράξεων, ενώ η περαιτέρω βελτίωσή του εξαρτάται από: Πρώτον, τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, δεύτερον, τις επενδύσεις σε εξωστρεφείς κλάδουςκαι, τρίτον, την εθνική αποταμίευση.

Οπως εξηγεί ο συγγραφέας Στυλιανός Γώγος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στην εθνική αποταμίευση και στη συνολική επένδυση. Οταν είναι ελλειμματικό, το σύνολο των εισπράξεων υπολείπεται των αντίστοιχων πληρωμών και η εθνική αποταμίευση είναι μικρότερη από τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία να αντλεί κεφάλαια από την αλλοδαπή (π.χ. δανεισμός, ξένες άμεσες επενδύσεις κ.ά.) για να καλύψει το κενό.

Το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου της Ελλάδας, μετά τη μεγάλη διεύρυνση που σημείωσε την τριετία 2020-2022, κυρίως λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, βελτιώθηκε το 2023, εν τούτοις παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο. Διαμορφώθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, μειωμένο κατά 7,1 δισ. ευρώ ή 33,4% σε σύγκριση με το 2022. Ο αναλυτής βασίζεται στην πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 (221,6 δισ. ευρώ), καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει τα δικά της στοιχεία στις 7 Μαρτίου, για να υπολογίσει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου ήταν 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από 10,3% του ΑΕΠ το 2022, οπότε και σημείωσε ρεκόρ 13 ετών.

«Αποδεικνύεται ότι η μείωση των πληρωμών για καύσιμα, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, και η αύξηση των εισπράξεων για ταξιδιωτικές υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανάκαμψης του τουρισμού, οδήγησαν στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023. Αντιθέτως, η αύξηση των πληρωμών για εισόδημα από τόκους, μερίσματα και κέρδη, δηλαδή από επενδύσεις που πραγματοποιούν φορείς του εξωτερικού στην ελληνική οικονομία, αντιστάθμισε σε ένα βαθμό την παραπάνω βελτίωση», αναφέρει η μελέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή