Ενέργεια από το φρενάρισμα των συρμών του ΗΣΑΠ

Ενέργεια από το φρενάρισμα των συρμών του ΗΣΑΠ

Μέσω μετατροπής της κινητικής ενέργειας που παράγει η πέδηση σε ηλεκτρική

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκμετάλλευση ενέργειας από την πέδηση των συρμών και τη μετατροπή της από κινητική σε ηλεκτρική έχουν «βάλει μπρος» οι ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες, όπου περιλαμβάνονται ΗΣΑΠ, μετρό, τραμ) στον ΗΣΑΠ (γραμμή 1), σε μία περίοδο όπου το ενεργειακό της κόστος έχει αυξηθεί κατά 87,3%, ήτοι 24,8 εκατ., σύμφωνα με τη χρήση του 2022, και οι αντίστοιχες επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνουν και επιδοτήσεις για την κάλυψη της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Στις 18 Μαρτίου ορίστηκε η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η εταιρεία στις αρχές Φεβρουαρίου με αντικείμενο την «ανακαίνιση δύο υποσταθμών της γραμμής 1 με ταυτόχρονη εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροπέδηση των συρμών». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4,17 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ενέργεια από το φρενάρισμα των συρμών του ΗΣΑΠ-1
∆ιαγωνισμό για την εγκατάσταση συστήματος στη γραμμή 1, που θα μετατρέπει την κινητική ενέργεια
από την πέδηση των συρμών σε ηλεκτρική, έχουν προκηρύξει οι ΣΤΑΣΥ. Στόχος είναι να ανακτάται ενέργεια 4.500 MWh τον χρόνο, ισχύς που αντιστοιχεί στο 12,5% της ετήσιας κατανάλωσης της γραμμής 1. [ΑΠΕ]

Το έργο περιλαμβάνει αρχικά την ανακαίνιση των δύο υποσταθμών έλξης της γραμμής 1 σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο, με την προσθήκη σε αυτούς συστήματος που θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της ενέργειας που παράγεται από την επιβράδυνση των συρμών, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Εκτός από το οικονομικό αλλά και φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα, οι ΣΤΑΣΥ αναφέρουν πως θα βελτιωθεί και η αξιοπιστία του δικτύου ηλεκτροδότησης, ενώ θα μειωθούν και οι βλάβες. Το σύστημα θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά και υπολογίζεται πως θα ανακτά ενέργεια 4.500 MWh τον χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στη γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά».

Αντίστοιχο σύστημα, εάν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, προωθείται και για τις γραμμές 2 και 3 του μετρό που έχουν και πιο συχνούς συρμούς, κοντινούς σταθμούς κ.λπ., ενώ θα προστεθεί και στην υπό κατασκευήν γραμμή 4. «Είναι σημαντικό να εξοικονομήσουμε την ενέργεια που χάνεται», λένε πηγές της εταιρείας. Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά και υπογραφεί η σύμβαση μέχρι τον Ιούνιο, το έργο ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί… αρχές του 2026.

Στόχος των ΣΤΑΣΥ είναι να ανακτάται ενέργεια 4.500 MWh τον χρόνο, το 12,5% της ετήσιας κατανάλωσης της γραμμής 1.

Σημειώνεται πως το ρεύμα έλξης, που αφορά το μέσο κίνησης των μέσων σταθερής τροχιάς, ανήλθε το 2022 στα 37,4 εκατ. ευρώ από 19,9 εκατ. ευρώ το 2021. Η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ αναφέρει πως η παλαιότητα των συρμών της γραμμής 1 δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την εγκατάσταση του συστήματος, εν αναμονή και της παραλαβής των 14 αναβαθμισμένων συρμών της γραμμής 1. «Μαζί και με την παραλαβή των 14 συρμών εκτιμώ πως θα έχουμε αρκετά χαμηλότερο κόστος έλξης σε σχέση με σήμερα», λένε στην «Κ» πηγές της διοίκησης. «Γιατί στους ανακαινισμένους συρμούς, θα αντικατασταθούν οι κινητήρες με λιγότερο ενεργοβόρους».

Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων της εταιρείας, ο πρώτος ανακαινισμένος συρμός θα παραληφθεί τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ τέλος καλοκαιριού λένε πως θα παρουσιαστεί το πρότυπο βαγόνι. «Οι 14 συρμοί θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητά μας και θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες χρονοαποστάσεις». Σήμερα, τις ώρες αιχμής κυκλοφορούν 19 συρμοί της γραμμής 1, ενώ είναι διαθέσιμοι συνολικά 21-22. Οι ΣΤΑΣΥ κάνουν ενέργειες για αύξηση διαθεσιμότητας, επισκευάζοντας τρεις συρμούς 11ης παραλαβής της γραμμής 1 που είχαν πρόβλημα με τον στατικό μετατροπέα. Παράλληλα, λένε ότι θα επαναφέρουν άλλους δύο το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή