Ηράκλειο: Επεξεργασία λυμάτων για άρδευση αγροτικών καλλιεργειών

Ηράκλειο: Επεξεργασία λυμάτων για άρδευση αγροτικών καλλιεργειών

Εργο-ορόσημο για τον οικολογικό μετασχηματισμό του Δήμου Ηρακλείου από τη Thalis, εταιρεία του ομίλου Motor Oil

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έργο της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση των καλλιεργειών αγροτικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάστηκε χθες, με στόχο όταν ολοκληρωθεί να ενισχύσει τις προσπάθειες μετάβασης προς την κυκλική οικονομία. Με την υλοποίησή του, συνολικά πάνω από 10 εκατ. κυβικά μέτρα λυμάτων ετησίως θα μετατρέπονται σε καθαρό νερό, έχοντας τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων άνω των 30.000 στρεμμάτων. To έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με ανάδοχο την εταιρεία Thalis, θυγατρική του ομίλου Motor Oil Ελλάς.

Ειδικότερα, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της Δημοτικής Επιχείρησης Yδρευσης – Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) «Προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στις στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Ηρακλείου και αξιοποίηση της εκροής για άρδευση», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, παρευρέθησαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου Γιώργος Βουρεξάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε διαδικτυακά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου, τον μελετητή του έργου και τη Thalis, θυγατρική του ομίλου Motor Oil που είναι ο ανάδοχος. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιτυγχάνεται η ασφαλής και πλήρης επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση των καλλιεργειών αγροτικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου και του περιαστικού πρασίνου της πόλης, εφαρμόζοντας στο 100% το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Ως εκ τούτου, με τη νέα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας θα γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλης της εκροής, ώστε τα 30.000m3/ανά ημέρα που μέχρι σήμερα διατίθενται στη θάλασσα, να μπορούν να διατεθούν για άρδευση ελαιοκαλλιεργειών και αμπελώνων έκτασης περίπου 30.000 στρεμμάτων και του πρασίνου της παραλιακής ζώνης και των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου. Παράλληλα, υιοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αστικά λύματα με την προσθήκη κατάλληλης τεχνολογίας για την απομάκρυνση μικρορυπαντών. Με αυτόν τον τρόπο το Ηράκλειο θα αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο δήμο της χώρας που εφαρμόζει την τεταρτοβάθμια επεξεργασία σε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

O αντιπρόεδρος της Thalis και γενικός διευθυντής waste management του ομίλου Motor Oil, Δημήτρης Κονταξής, δήλωσε πως «πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο για τον οικολογικό μετασχηματισμό του Δήμου Ηρακλείου, καθώς σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την ενίσχυση της κυκλικότητας, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την τεταρτοβάθμια επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Με τις παρεμβάσεις μας τα αστικά λύματα δεν είναι πλέον απόβλητα, μετατρέπονται σε πόρους τους οποίους επαναχρησιμοποιούμε. Συνολικά πάνω από 10 εκατ. κυβικά μέτρα λυμάτων ετησίως θα μετατρέπονται σε καθαρό νερό, έχοντας τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων άνω των 30.000 στρεμμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή