Εκτόξευση των εταιρικών πτωχεύσεων διεθνώς το 2024

Εκτόξευση των εταιρικών πτωχεύσεων διεθνώς το 2024

Η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στην Ελλάδα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς αναμένεται να καταγράψουν οι εταιρικές πτωχεύσεις στην Ελλάδα το 2024, κατά 27% και έπειτα από ισχυρή αύξηση και την περασμένη χρονιά, σε ένα γενικότερα δύσκολο έτος για τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της απόσυρσης των κρατικών μέτρων στήριξης, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, των πιέσεων στην κερδοφορία και του ακόμα υψηλού λειτουργικού κόστους, εκτιμά η Allianz Research. Οπως επισημαίνει, το 2023 καταγράφηκε ισχυρό άλμα των πτωχεύσεων και το 2024 ξεκίνησε με τις πτωχεύσεις να κινούνται πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες οικονομίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Allianz, o αριθμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων ανέκαμψε σε τρεις στις τέσσερις χώρες το 2023, με τις περισσότερες να καταγράφουν διψήφια αύξηση. Αυτή η ανάκαμψη ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, όπως επισημαίνει, καθώς οι πτωχεύσεις που παρατηρήθηκαν το 2020 και το 2022 ήταν τεχνητά μειωμένες από τη μαζική κρατική στήριξη που προσέφεραν οι κυβερνήσεις στις επιχειρήσεις, πρώτα κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19 και στη συνέχεια μετά το σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως στις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση αύξηση των πτωχεύσεων επιταχύνθηκε από 23% το 2022 σε +29% το 2023, η ταχύτερη δυναμική από το 2009 (+33%). Η Δυτική Ευρώπη παρέμεινε βασικός «μοχλός» στην παγκόσμια άνοδο παρά τη βραδύτερη ανάκαμψη (+15% ετησίως) με σταθερή δυναμική σε επίπεδο Ευρωζώνης (+14%). Οι ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην εικόνα, καταγράφοντας άνοδο (+40% ετησίως), ενώ η καλή εικόνα στην Κίνα (-14%) αντιστάθμισε την αύξηση των πτωχεύσεων που παρατηρήθηκε στις περισσότερες άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία).

Στην Ελλάδα οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 30% το 2023, και ανήλθαν στις 30 από 23 το 2022, ωστόσο κινήθηκαν 52% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα (στις 63 το 2019). Σε επίπεδο ποσοστού, η μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς καταγράφηκε στην Ουγγαρία η οποία άγγιξε το 146% με 20.751 πτωχεύσεις το 2023 και ακολούθησε η Πολωνία (+70%). Σε απόλυτους αριθμούς η Γαλλία εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις με 56.699 πτωχεύσεις εταιρειών το 2023 (+35%), και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 28.289 (+15%) και η Ουγγαρία με 20.751 χρεοκοπίες.

Τρεις στις τέσσερις χώρες το 2023 κατέγραψαν διψήφια αύξηση επιχειρηματικών πτωχεύσεων.

Η Allianz αναμένει νέα επιτάχυνση των παγκόσμιων επιχειρηματικών πτωχεύσεων το 2024 (+9% ετησίως), πριν από σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο το 2025. Τέσσερις στις πέντε χώρες θα δουν τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων να αυξάνονται φέτος (+12% ετησίως κατά μέσον όρο), με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αναμένονται στην Ολλανδία (+31% ετησίως) στις ΗΠΑ (+28%), στην Ισπανία (+28%) και στην Ελλάδα (+27%), με τις πτωχεύσεις στη χώρα μας να φτάνουν τις 38 και να είναι ωστόσο 40% λιγότερες από ό,τι το 2019 και πριν από την πανδημία.

Το 2025 αναμένεται αύξηση κατά 5% στις πτωχεύσεις στην Ελλάδα (40 σε απόλυτους αριθμούς), με τις συνολικές χρεοκοπίες ελληνικών εταιρειών το διάστημα 2019-2025 να φτάνει έτσι τις 304. Βέβαια αυτό απέχει πολύ από τα εταιρικά «λουκέτα» που καταγράφηκαν στη χώρα μας από το 2008 και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους που ακολούθησε, έως το 2018, τα οποία ξεπέρασαν τα 3.800, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Allianz. Κατά την Allianz, το 2024 θα είναι ένα έτος «ελέγχου πραγματικότητας» για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, ειδικά στην Ευρώπη. Οι βασικότερες προκλήσεις που εντοπίζει είναι:

Η αναμενόμενη πίεση στην κερδοφορία λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω ακόμη υψηλού λειτουργικού κόστους και πιέσεων προσφοράς λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Επίσης, το γεμάτο εκλογικό ημερολόγιο για το 2024 θα προσθέσει στην οικονομική αβεβαιότητα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες να κάνουν ακριβείς προβλέψεις και επιχειρηματικά σχέδια. Παράλληλα, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας εξακολουθούν να είναι «σφιχτές», με τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακριβή χρηματοδότηση, διατηρώντας ανησυχίες για την ικανότητά τους να απορροφήσουν το κόστος δανεισμού και να μετριάσουν την πίεση στη συνολική κερδοφορία.

Γενικότερα, οι επιχειρήσεις που εκτίθενται περισσότερο στους κινδύνους της ασθενέστερης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζήτησης και του παρατεταμένου υψηλού κόστους χρηματοδότησης είναι αυτές των κλάδων των διακριτικών δαπανών (κατασκευές και λιανική πώληση μη βασικών αγαθών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουρισμός και άλλες δραστηριότητες αναψυχής) και των κλάδων εντάσεως εργασίας (κατασκευές, οδικές συγκοινωνίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, υγειονομική περίθαλψη, συγκεκριμένες επιχειρηματικές υπηρεσίες). Οι κατασκευές και τα ακίνητα που είδαν άλμα πτωχεύσεων διεθνώς στο τέλος του 2023, θα ενισχύσουν επίσης τον αριθμό επιχειρηματικών χρεοκοπιών φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT