Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να προβληματίζει τη Fed

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να προβληματίζει τη Fed

H οικονομία των ΗΠΑ διατηρεί ισχυρή δυναμική, με τα έως τώρα στοιχεία να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης ρυθμού μεγέθυνσης το πρώτο τρίμηνο του έτους σημαντικά υψηλότερου του δυνητικού 1,8%, όπως υπολογίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed)

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H οικονομία των ΗΠΑ διατηρεί ισχυρή δυναμική, με τα έως τώρα στοιχεία να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης ρυθμού μεγέθυνσης το πρώτο τρίμηνο του έτους σημαντικά υψηλότερου του δυνητικού 1,8%, όπως υπολογίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Χαρακτηριστικά, μετά τις δημοσιεύσεις ισχυρών στοιχείων την εβδομάδα που διανύσαμε για τις μεταφορές βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών και τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας της Richmond Fed, το μοντέλο της Atlanta Fed GDP Now εκτιμά πλέον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3% σε ετησιοποιημένη βάση, οριακά χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο (3,2%, ο δεύτερος χαμηλότερος ρυθμός από τις αρχές του 2022), καθώς ο υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών και ο συσσωρευμένος πλούτος των νοικοκυριών συνεχίζουν να στηρίζουν την καταναλωτική δαπάνη, δηλαδή την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας.

Η διατήρηση ισχυρής ζήτησης και το ενδεχόμενο σημαντικής χαλάρωσης των χρηματoοικονομικών συνθηκών (καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν χαμηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες) αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες που, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιανουαρίου, διατηρούν έντονες τις ανησυχίες σε μεγάλο μέρος των μελών της επιτροπής για τον κίνδυνο ανακοπής της πορείας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Οι ανησυχίες αυτές συνεχίζουν να εκφράζονται από πληθώρα αξιωματούχων της τράπεζας οι οποίοι, μέσω νέων δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, επαναλαμβάνουν ότι η Fed δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων έως ότου τα στοιχεία τους διαβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά σε πτωτική τροχιά προς τον στόχο του 2%.

Τα στοιχεία Ιανουαρίου για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures) που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα (δείκτης τον οποίο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή η Fed, καθώς θεωρεί ότι αποτυπώνει με πιο σαφή τρόπο το πρότυπο δαπανών των καταναλωτών) δεν καθησύχασαν ιδιαίτερα τους αξιωματούχους της Fed.

Οι εξελίξεις αυτές ευνόησαν το αμερικανικό δολάριο, με τον δείκτη DXY να ανέρχεται εκ νέου πάνω από το επίπεδο 104 (+0,2% κέρδη σε εβδομαδιαία βάση), καθώς η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει να περιορίζει την προβλεπόμενη συνολική μείωση των επιτοκίων από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους, πλέον σε μόλις 75 μ.β. έναντι περίπου 115 μ.β. τον προηγούμενο μήνα και κοντά στις 160 μ.β. στις αρχές του έτους.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή