Οι κεντρικές τράπεζες κερδίζουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού

Οι κεντρικές τράπεζες κερδίζουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού

Η απόσταση μεταξύ όσων προσδοκούν οι αγορές και όσων πράττουν οι κεντρικές τράπεζες έχει μικρύνει, σημειώνει η BIS

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο να κηρύξουν τη νίκη τους στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού, ώστε να τον επαναφέρουν υπό έλεγχο, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Υπήρχε λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία», σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της BIS. «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα, αποτρέποντας την παγίωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο διευθυντής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS Κλαούντιο Μπόριο.

«Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ανθεκτική, όπως και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Προϊόντος του χρόνου, η BIS δείχνει να τρέφει μεγαλύτερες ελπίδες σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές. Στα τέλη του περασμένου έτους είχε υπογραμμίσει ότι η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ήταν ενθαρρυντική, προσθέτοντας ωστόσο πως εκείνη τη χρονική στιγμή οι κεντρικές τράπεζες δεν είχαν απαλλαγεί πλήρως από την απειλή. Αν και ο κ. Μπόριο επανέλαβε ότι οι γενικότεροι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί, σημείωσε αυτή τη φορά ότι έχει μικρύνει σημαντικά το χάσμα ανάμεσα στο ότι οι αγορές αναμένουν τα επιτόκια να αρχίσουν να υποχωρούν ξανά και σε αυτό που σηματοδοτούν οι κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

«Το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν συγκλίνει με τις απόψεις των κεντρικών τραπεζών υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση, οι τελευταίες είχαν καλύτερη εκτίμηση των κινδύνων», δήλωσε ο ίδιος. Επιπροσθέτως, η BIS εξέτασε το πόσο επίμονος ήταν ο πληθωρισμός και ποια ουδέτερα επιτόκια δανεισμού, στις περιπτώσεις που δεν είναι ούτε πολύ χαλαρά ούτε πολύ περιοριστικά, ενδέχεται να αποτυπώνουν τον απόηχο της πανδημίας, ενόσω η τάση της αποπαγκοσμιοποίησης σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή γήρανση μετασχηματίζουν τις οικονομίες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο επίμονες, καθώς οι κλάδοι των υπηρεσιών αυξάνουν το βάρος τους στις οικονομίες.

Υπήρξε επίσης από την BIS μια προειδοποίηση σχετικά με την άνοδο των μετοχών των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας και πρωτίστως όσων σχετίζονται με την προαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της Νvidia, η οποία κατασκευάζει ημιαγωγούς τροφοδοσίας του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, είχε άνοδο 66% φέτος, μετά το 240% το 2023. Η Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, έχει ανέλθει επίσης σχεδόν 140% τους τελευταίους 15 μήνες. «Σε κάθε σημαίνουσα αλλαγή ή προοπτική αλλαγής στην τεχνολογία εκδηλώνεται μεγάλος ενθουσιασμός και εκτινάσσονται οι αξίες στην αγορά», είπε εν κατακλείδι ο κ. Μπόριο. Παρά ταύτα, οι επενδυτές προβλέπουν «μια ηπιότατη προσγείωση για τις μεγάλες οικονομίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή