Εφορία: Δυνατότητα αμφισβήτησης τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης από τον Απρίλιο

Εφορία: Δυνατότητα αμφισβήτησης τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης από τον Απρίλιο

Οσοι επαγγελματίες δώσουν τη μάχη θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα «ανοίξει» και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων από τους επαγγελματίες και συγκεκριμένα του φορολογητέου εισοδήματος που διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου και όσοι αποφασίσουν να δώσουν τη μάχη κατά των τεκμηρίων θα υποστούν τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου, αφού προηγουμένως παρουσιάσουν τους λόγους που αμφισβητούν το φορολογητέο εισόδημα.

Βέβαια, πριν οι επαγγελματίες αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους και να έχουν σύμφωνα με τον νόμο πληρώσει το ποσό που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι φορολογούμενοι αμφισβήτησαν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και όσοι το έπραξαν προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Με βάση λοιπόν τη νέα νομοθεσία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το ποσό που προκύπτει από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά οι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν για ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης. Ειδικότερα:

• Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα.

• Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%.

• Τον πέμπτο, μειωμένο κατά 33%.

• Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει στις 10.920 ευρώ, για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό θα ανέλθει στις 12.012 ευρώ, στα 10-12 χρόνια στις 13.104 ευρώ και μετά το 12ο έτος στις 14.196 ευρώ.

Επίσης διαμορφώνεται και με βάση το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον νόμο, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο μεταξύ άλλων στις παρακάτω περιπτώσεις: στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή