ΤΕΕ κατά ρύθμισης για εκτός σχεδίου δόμηση

ΤΕΕ κατά ρύθμισης για εκτός σχεδίου δόμηση

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υποστήριξε ότι το δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές πρέπει να διατηρηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, σε τρία χρόνια

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του στη δρομολογούμενη από το υπουργείο Περιβάλλοντος ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση εκφράζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Στασινός. Οπως εκτιμά, η ρύθμιση θα οδηγήσει σε περιορισμό της δυνατότητας οικοδόμησης και σε υποβάθμιση της αξίας των ακινήτων στις περιοχές αυτές, ζητώντας από το υπουργείο να διατηρήσει τη σημερινή κατάσταση μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

O κ. Στασινός υποστήριξε ότι το δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές πρέπει να διατηρηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, σε τρία χρόνια. Οπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, αλλά να χαράξει τη δική της πολιτική για το ζήτημα. «Καμιά φορά οι κυβερνήσεις πιέζονται από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις αλλά πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα, πρέπει να ζήσουν και οι άνθρωποι», εκτίμησε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υποστήριξε ότι οι δρομολογούμενες ρυθμίσεις όχι μόνο δεν θα ενισχύσουν, αλλά θα περιορίσουν δραματικά την εκτός σχεδίου δόμηση (αναφερόμενος προφανώς στην «ερμηνεία» που έδιναν επί σειράν ετών οι πολεοδομίες, παρακάμπτοντας τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας). «Αν περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, τότε το 80% από τα 3.200.000 ακίνητα θα στερηθούν οικοδομική άδεια», ανέφερε. Για παράδειγμα, «αν υπάρχει ακίνητο που ως περιουσιακό στοιχείο ανέρχεται σε αξία 100.000 ευρώ, αύριο θα γίνει μηδέν εάν ο κληρονόμος δεν θα μπορεί να χτίσει. Αν το οικόπεδο αποκτήθηκε με δάνειο, η προσημείωση που έχει η τράπεζα θα αξίζει μηδέν και καταλαβαίνουμε τι ντόμινο θα ακολουθήσει», υποστήριξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή