Τουρκία: Πιέσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Τουρκία: Πιέσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Αιτίες η νέα άνοδος του πληθωρισμού, η υποχώρηση της τουρκικής λίρας και η μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές εντείνουν την πίεση στην Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός έχει πάρει και πάλι την ανιούσα, η τουρκική λίρα υποχωρεί και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα μειώνονται. Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις επανειλημμένες αυξήσεις επιτοκίων που αποφάσισε στη διάρκεια του περασμένου έτους η προηγούμενη ηγεσία της κεντρικής τράπεζας. Συνολικά, από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η προηγούμενη ηγεσία αύξησε τα επιτόκια κατά 36,5 εκατοστιαίες μονάδες φτάνοντάς τα στο 45% στο οποίο βρίσκονται σήμερα από το μόλις 8% στο οποίο βρίσκονταν πέρυσι στις αρχές Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν κατορθώσει να ανακόψουν τον πληθωρισμό στη γειτονική χώρα που επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο και πλησιάζει το 70%. Ετσι η αγορά στοιχηματίζει τώρα σε μια αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά 300 μονάδες βάσης μέσα στον Απρίλιο. Τη Δευτέρα, άλλωστε, αναλυτές της JP Morgan προέβλεψαν πως η Τράπεζα της Τουρκίας, που δεν έχει κάνει καμία κίνηση από τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 500 μ.β. στο 50% και ταυτοχρόνως θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό. Ομοίως, η Goldman Sachs θεωρεί πιθανή νέα αύξηση του κόστους του δανεισμού και τονίζει πως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν θα ήθελαν να δουν κάποιες εισροές κεφαλαίων μετά τις εκλογές.

Μέχρι στιγμής η επίσημη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μιλάει για κορύφωση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 70% και αποκλιμάκωσή του στο 36% στα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τον Ονούρ Ιλγκέν, επικεφαλής της τράπεζας MUFG Bank, ακόμη κι αν δεν αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα, η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι τουλάχιστον θα τα διατηρήσει στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό. Η Τράπεζα της Τουρκίας έχει από τον Ιανουάριο ανακοινώσει ότι τερματίζει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, έναν από τους μεγαλύτερους που έχει αποφασίσει. Τον Φεβρουάριο, ο νέος διοικητής Φατίχ Καραχάν δήλωσε πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους του δανεισμού «σε περίπτωση που διαπιστώσει σημαντική και επίμονη επιδείνωση στο μέτωπο του πληθωρισμού». Την ίδια στιγμή, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας τείνουν και πάλι να μειωθούν καθώς τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν μείωσή τους κατά περίπου 20 δισ. δολ. από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή