Οι γίγαντες της τεχνολογίας αναγκάζονται να αλλάξουν

Οι γίγαντες της τεχνολογίας αναγκάζονται να αλλάξουν

Οι τεχνολογικές εμπειρίες των ανθρώπων θα διαφέρουν όλο και περισσότερο, ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί σειράν ετών οι Apple, Google, Meta και άλλοι λειτουργούσαν άνευ περιορισμών. Εντούτοις, νέοι νόμοι και κανονισμοί τούς ανάγκασαν επιτέλους να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα προϊόντα και στις δραστηριότητές τους. Ειδικότερα, μέχρι αύριο Πέμπτη η Google θα έχει αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης ορισμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η Microsoft δεν θα έχει πλέον τους πελάτες των Windows να χρησιμοποιούν το εργαλείο αναζήτησης Διαδικτύου Bing από προεπιλογή. Και η Apple θα δώσει στους χρήστες των συσκευών iPhone και iPad για πρώτη φορά τη δυνατότητα για πρόσβαση σε ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών και συστήματα πληρωμών.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες προετοιμάζονται πριν λήξει, σήμερα Τετάρτη, η προθεσμία να συμμορφωθούν με την καινούργια νομοθεσία περί ψηφιακών αγορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ψηφιακή οικονομία. Αυτή απαιτεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων προϊόντων τους, ώστε οι μικρότερες ανταγωνίστριες να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στους χρήστες τους.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο ορατές αλλαγές που κάνουν η Microsoft, η Apple, η Google, η Meta και άλλοι όμιλοι του κλάδου, υπακούοντας σε σωρεία νέων κανονισμών και νόμων σε διεθνή κλίμακα. Στις ΗΠΑ, επιπροσθέτως, ορισμένα από τα μεγαθήρια της τεχνολογίας δηλώνουν ότι θα εγκαταλείψουν πρακτικές που αποτελούν αντικείμενο ερευνών των ομοσπονδιακών Αρχών λόγω μονοπωλιακών χαρακτηριστικών. Πρώτη φορά η Apple διευκολύνει τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android να αλληλεπιδρούν με το προϊόν iMessage, ένα θέμα που διερευνά το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, διότι πλέον η αυτορρύθμιση έχει τελειώσει», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η οποία τα προηγούμενα δέκα χρόνια «πάλευε» με τους τεχνολογικούς γίγαντες.

Οσο τα πλούτη και η εμβέλειά τους αυξάνονταν, τόσο εξαπολυόταν μια «επίθεση» σε επίπεδο ρυθμιστικής δραστηριότητας και νομοθετικών παρεμβάσεων εναντίον τους στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα, στην Ινδία, στον Καναδά, στη Νότια Κορέα και στην Αυστραλία. Ούτως ειπείν, πλέον οι εταιρείες αναγκάζονται να αλλάξουν την καθημερινή τεχνολογία που προσφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών και των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσής τους, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στους χρήστες στην Ευρώπη. Επίσης, κάνουν και αλλαγές λιγότερο οφθαλμοφανείς, όπως για παράδειγμα στα επιχειρηματικά μοντέλα τους, στις πρακτικές σύναψης συναλλαγών και ανταλλαγής δεδομένων.

Ο βαθμός αλλαγής είναι εμφανής στην Apple, η οποία κάποτε πρόσφερε το κατάστημα εφαρμογών της (App Store) ως μια ενοποιημένη αγορά σε όλο τον κόσμο, αλλά τώρα έχει διαφορετικούς κανόνες για τους προγραμματιστές του App Store στη Νότια Κορέα, στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ λόγω νέων νομοθεσιών και δικαστικών αποφάσεων. Η εταιρεία απέσυρε τον κατοχυρωμένο σχεδιασμό ενός φορτιστή iPhone λόγω άλλης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που σημαίνει ότι τα μελλοντικά iPhone θα έχουν φορτιστή συμβατό και με συσκευές άλλων κατασκευαστριών εταιρειών. Τη Δευτέρα επιβλήθηκε στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ (1,95 δισ. δολάρια) από την Ε.Ε. για την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων με υπηρεσίες ροής.

Οι τροποποιήσεις σημαίνουν ότι οι τεχνολογικές εμπειρίες των ανθρώπων θα διαφέρουν όλο και περισσότερο ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους. Οπως δηλώνει ο Γκρεγκ Τέιλορ, καθηγητής της Οξφόρδης με ειδίκευση στον ανταγωνισμό στις αγορές τεχνολογίας, «αυτό αντιπροσωπεύει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζουμε τον τομέα της τεχνολογίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή