Ανοδος των γερμανικών εξαγωγών τον Ιανουάριο

Ανοδος των γερμανικών εξαγωγών τον Ιανουάριο

Αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν — «Αχτίδα ελπίδας» για την οικονομία της χώρας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τη βιομηχανία της Γερμανίας και ως εκ τούτου για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση που κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές στις αρχές της χρονιάς.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα μήνα πριν, ξεπερνώντας κατά πολύ όλες τις εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, αν και το εμπορικό πλεόνασμα εξακολουθεί να είναι αυξημένο στα 27,5 δισ. ευρώ – πιθανότατα σε επίπεδο-ρεκόρ.

Η ανάκαμψη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές προς την Κίνα, οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν 8%. Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ρόμπιν Ουίνκλερ, έκανε λόγο για μια «αχτίδα ελπίδας». «Παρά την κατήφεια, το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας ξεκινάει δυναμικά το 2024», δήλωσε. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα μπορούσαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για ύφεση στη Γερμανία λόγω της διστακτικότητας στην κατανάλωση και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 και το Ινστιτούτο του Κιέλου για την παγκόσμια οικονομία προέβλεψε χθες άλλη μια μικρή συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg Economics είναι εξίσου δυσοίωνες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του 2024 σε μόλις 0,2%, από προηγούμενη πρόβλεψη για 0,4%, ενώ εκτίμησε ότι η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να συνεχίσει να επιβαρύνει το εμπόριο.

Το Ινστιτούτο Ifo κατέβασε επίσης τον πήχυ στην πρόβλεψή του για το 2024 στο 0,2%, από 0,7% τον Ιανουάριο. Για το επόμενο έτος, ωστόσο, αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%. «Με τη σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τις χαμηλότερες τιμές και τις επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί προς τα μέσα του έτους», δήλωσε ο Τίμο Βολμερχάουζερ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Ifo.

Προς το παρόν, όμως, τα προβλήματα υπάρχουν. «Η συγκράτηση των καταναλωτών, τα υψηλά επιτόκια και οι αυξήσεις των τιμών, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία επιβραδύνουν επί του παρόντος την οικονομία στη Γερμανία και οδηγούν για άλλη μια φορά σε χειμερινή ύφεση», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή