Σε επίπεδα-ρεκόρ η τιμή του χρυσού και του bitcoin

Σε επίπεδα-ρεκόρ η τιμή του χρυσού και του bitcoin

Οι επενδυτές κυνηγούν το γρήγορο κέρδος, λένε οι αναλυτές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εκ πρώτης όψεως παράδοξο καταγράφεται τελευταία στις αγορές, με τους επενδυτές να παρουσιάζουν μεγάλη προθυμία για ανάληψη ρίσκου αλλά την ίδια στιγμή να οδηγούν στα ύψη αφενός μεν τον χρυσό, ο οποίος ανέκαθεν εθεωρείτο ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους αστάθειας, και αφετέρου το bitcoin, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από πολλούς ως ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο δείκτες φτάνουν ταυτόχρονα σε επίπεδο ρεκόρ. Και όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις του καθενός είναι διαφορετικοί. Ο χρυσός λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης αξίας σε περιόδους κρίσεων, ενώ ο ρόλος του bitcoin πέραν της κερδοσκοπίας αμφισβητείται έντονα από τους παράγοντες του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Από την αρχή του έτους, το bitcoin καταγράφει κέρδη τουλάχιστον 50%, εν μέρει χάρη στην έγκριση του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου (ETF) από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το οποίο οδήγησε σε νέες εισροές. Και οι επενδυτές τοποθετούν, έτσι, συνεχώς κεφάλαια στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών. Το ETF της BlackRock έχει συγκεντρώσει ήδη 10 δισ. δολ. και είναι η πρώτη φορά που ένα ETF φτάνει σε αυτό το ύψος τόσο γρήγορα, μόλις στις 11 Ιανουαρίου. Και το ETF της Fidelity έχει τίτλους αξίας 6 δισ. δολ και είναι ήδη το τρίτο μεγαλύτερο της εν λόγω επενδυτικής. Τα funds αυτά δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράζουν τους ψηφιακούς τίτλους χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε κάποιο χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων αξιών.

Σε ό,τι αφορά, αντιθέτως, την άνοδο του χρυσού είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αμυντικής τοποθέτησης των επενδυτών, οι οποίοι ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων ή για «φούσκα» στις διεθνείς αγορές. Εχοντας σημειώσει άνοδο 5% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ο χρυσός βρίσκεται πλέον κοντά στα 1.136 δολ. η ουγγιά έχοντας πλησιάσει νωρίτερα και στα 1.142 δολ η ουγγιά. Ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής ερευνών της αυστραλιανής χρηματιστηριακής Pepperstone Group, θεωρεί πως μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι επενδυτές κυνηγούν το γρήγορο κέρδος και έτσι τοποθετούν κεφάλαιά τους όπου υπάρχει δυναμική.

«Ο χρυσός διαπραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό εντός μιας ημέρας, ο όγκος των συναλλαγών είναι τεράστιος – πολλοί πελάτες με πήραν τηλέφωνο ρωτώντας τι συμβαίνει», δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg. Οι επενδυτές που κυνηγούν το γρήγορο χρήμα «αγοράζουν όταν οι αξίες κινούνται ανοδικά και αυτό είναι που βλέπουμε και στο bitcoin», σχολίασε. Πάντως, και το bitcoin και ο χρυσός έχουν ευνοηθεί από τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και αλλού. Οι αγορές swaps δείχνουν 62% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Από την αρχή του έτους το ψηφιακό νόμισμα καταγράφει κέρδη 50% – Ανοδο 5% σημειώνει ο χρυσός στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Το bitcoin εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ την Τρίτη, αγγίζοντας τα 69.191,95 δολάρια προτού υποχωρήσει στα 66.500 δολάρια την Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2021, όταν εφαρμόζονταν νέα υγειονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την πανδημία.

Ο χρυσός άγγιξε τα 2.141,79 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντας το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ο χρυσός έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 5%.

«Η ιστορία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να συνδυαστεί με αυτό που συμβαίνει στα χρηματιστήρια και γενικότερα με την ανάληψη ρίσκου», τόνισε στο Bloomberg ο Κάιλ Ρόντα, υψηλόβαθμος αναλυτής αγοράς στην πλατφόρμα διαπραγμάτευσης τίτλων Capital.Com. «Βλέπουμε να επανέρχεται μια παράλογη συμπεριφορά ανάληψης ρίσκου – το οποίο εναρμονίζεται με αυτό που συμβαίνει σε ορισμένους τομείς των χρηματιστηρίων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT