Βιοχάλκο: Στα 6,3 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2023

Βιοχάλκο: Στα 6,3 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2023

Η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου ανήλθε σε 537 εκατ. ευρώ έναντι 649 εκατ. ευρώ το 2022

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές παρέμειναν το 2023 οι επιδόσεις του ομίλου Βιοχάλκο παρότι η ζήτηση εμφάνισε διακυμάνσεις και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε. Ειδικότερα, ο όμιλος εμφάνισε χαμηλότερες κατά 9,8% πωλήσεις, σε 6,3 δισ. ευρώ λόγω χαμηλότερων όγκων και μειωμένων τιμών μετάλλων, ενώ η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) ανήλθε σε 537 εκατ. ευρώ έναντι 649 εκατ. ευρώ το 2022. Επίσης, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ (από 266 εκατ. ευρώ), με τον όμιλο να μειώνει τον καθαρό δανεισμό κατά 184 εκατ. ευρώ, σε 1,8 δισ. ευρώ χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, που ενισχύθηκε περαιτέρω από τις χαμηλότερες τιμές μετάλλων.

«Το 2023, οι εταιρείες της Βιοχάλκο απέδειξαν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων, η Βιοχάλκο επέδειξε ανθεκτικότητα όσον αφορά τις επιδόσεις, ενώ μείωσε τα επίπεδα του δανεισμού της. Οι κλάδοι καλωδίων και σωλήνων χάλυβα σημείωσαν πολύ καλές επιδόσεις, καθώς ήταν σε θέση να υλοποιήσουν με επιτυχία υφιστάμενα έργα, εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά νέα έργα. Ο κλάδος χαλκού σημείωσε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, καταγράφοντας καλύτερη επίδοση σε σχέση με το σύνολο της αγοράς.

Σε μία δυσμενή παγκόσμια συγκυρία ο κλάδος αλουμινίου διατήρησε το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα και εξακολούθησε να επεκτείνει το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό του σε ταχύτερα αναπτυσσόμενους και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας τομείς προϊόντων. Τα αποτελέσματα του τομέα του χάλυβα επηρεάστηκαν από την υποτονική ζήτηση από τον κατασκευαστικό κλάδο της Ε.Ε. και από τον ανταγωνισμό από εισαγωγές χαμηλού κόστους. Τέλος, ο τομέας ακινήτων σημείωσε θετική επίδοση, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας και βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα. Για τα επόμενα χρόνια, αναμένουμε ότι η τρέχουσα κάμψη της ζήτησης θα αντιστραφεί», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βιοχάλκο, Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος.

Ο βιομηχανικός τομέας περιέχει τους κλάδους αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα, χάλυβα, Ερευνας, Ανάπτυξης, καινοτομίας (R&D&I) και τεχνολογίας, εμφάνισε τζίρο 6,3 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 519 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος πυλώνας δραστηριότητας του ομίλου, η αγορά ακινήτων, κατέγραψε κύκλο εργασιών 38 εκατ. ευρώ (+27%) και λειτουργικά κέρδη 18 εκατ. ευρώ.

Η Βιοχάλκο προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή