Φρενάρει η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη

Φρενάρει η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη

Θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων  

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κρίσιμος δείκτης μισθών της Ευρωζώνης έδειξε επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων στο τέλος του χρόνου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ που θεωρούν τον παράγοντα αυτό σημαντικό προκειμένου να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, οι αμοιβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 4,6% το τέταρτο τρίμηνο, από 5,1% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Τα στοιχεία δείχνουν μια αντίστοιχη επιβράδυνση στις αμοιβές των συλλογικών συμβάσεων την ίδια περίοδο.

Η ΕΚΤ θεωρεί το ζήτημα των μισθών ως βασικό παράγοντα που κατευθύνει τον πληθωρισμό, την ώρα που αυτός πλησιάζει τον στόχο του 2%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν έχει χαρακτηρίσει την αποζημίωση ανά εργαζόμενο σαν «το πιο ολοκληρωμένο μέτρο» της αύξησης των αμοιβών.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανέμενε αποκλιμάκωση του σχετικού δείκτη το δ΄ τρίμηνο και όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της Πέμπτης –μετά την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά υψηλά τους– η τάση αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Θα παραμείνει, ωστόσο, «αυξημένη λόγω της σφιχτής αγοράς εργασίας, της αντιστάθμισης των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων των κατώτατων μισθών», όπως διαπιστώνει η ΕΚΤ. «Εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 3%, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές στο άθροισμα της προβλεπόμενης αύξησης της παραγωγικότητας και του πληθωρισμού», συμπληρώνει.

«Η αύξηση των μισθών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, αλλά το διοικητικό συμβούλιο θα θελήσει να περιμένει τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προτού μειώσει τα επιτόκια», δηλώνουν οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Πάουελ και Τζέιμι Ρας στο Bloomberg.

Oι αμοιβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 4,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από 5,1% τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν επισημάνει τη σημασία της ανακοίνωσης των στοιχείων της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας και πάλι τη σημασία των μισθών, ενώ ακούστηκαν πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές.

«Η αύξηση των μισθών φαίνεται να επιβραδύνεται κάπως», σχολίασε στο Bloomberg ο Mάρτινς Kάζακς, κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας. «Βλέπουμε ότι και ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση». Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ανέφερε ότι οι policymakers πρέπει να «παραμείνουν υπομονετικοί και προσεκτικοί» προτού αποφασίσουν τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο Mάντις Mούλερ της Εσθονίας τόνισε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την «έντονη αύξηση των μέσων μισθών στη Ζώνη του Ευρώ», προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των μισθών κοντά στο 5% θα καθιστούσαν πιο δύσκολη την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Μια μείωση των επιτοκίων είναι πολύ πιθανή στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, αφού υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση για να γίνει σύντομα μια κίνηση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια πρώτη μείωση επιτοκίων την άνοιξη», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η άνοιξη διαρκεί από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου». Η ΕΚΤ έχει προγραμματισμένες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Στη συνέχεια, δεν θα συνεδριάσει ξανά πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου.

«Τώρα έχουμε όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% έως το επόμενο έτος», ανέφερε ο Βιλερουά. Τον περασμένο μήνα, Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είχε τονίσει πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ για να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να μπορεί να κινηθεί σταδιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή