Costco: Πουλάει από μπέργκερ μέχρι χρυσό

Costco: Πουλάει από μπέργκερ μέχρι χρυσό

Η Costco βάζει τους πελάτες τηςνα κυνηγούν διαρκώς θησαυρούς - Μετά τις ράβδους χρυσού, η αλυσίδα ξεκίνησε να πουλάει ασημένια νομίσματα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τρεις και πλέον δεκαετίες, ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα του αμερικανικού κολοσσού Costco ήταν ο συνδυασμός χοτ ντογκ – αναψυκτικού σε τιμή ευκαιρίας. Το ταπεινό combo του 1,5 δολαρίου έγινε έτσι το μυστικό όπλο της αλυσίδας μεγάλης διανομής για να πείσει τους υποψήφιους πελάτες να πληρώσουν 60 ή 120 δολάρια και να αποκτήσουν ετήσια συνδρομή.

Η στροφή στα πολύτιμα μέταλλα αφορά περισσότερο το μάρκετινγκ παρά την αύξηση των πωλήσεων, τονίζει ο CFO της εταιρείας.

Πλέον η Costco φαίνεται πως κυνηγάει μια διαφορετική πελατεία, τους επενδυτές και συλλέκτες πολύτιμων μετάλλων. Πρόσφατα, και μετά την επιτυχία με τις χρυσές ράβδους, άρχισε να πουλάει για πρώτη φορά ασημένια νομίσματα, δήλωσε στο CNN ο οικονομικός διευθυντής της, Ρίτσαρντ Γκαλάντι. Η εταιρεία προσφέρει πλέον στο Διαδίκτυο ασημένια νομίσματα Canada Maple Leaf της 1 ουγγιάς σε συσκευασίες των 25 για 675 δολάρια. Το μπροστινό μέρος τους έχει ένα φύλλο σφενδάμου, ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχει η μορφή του βασιλιά Καρόλου Γ΄. Τα νομίσματα, σημειωτέον, δεν επιστρέφονται, ενώ τα μέλη μπορούν να αγοράσουν το πολύ πέντε.

Η Costco άρχισε να πουλάει ράβδους χρυσού αξίας 2.000 δολαρίων στο Διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο και το περασμένο τρίμηνο πούλησε εμπόρευμα άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Η κίνηση της εταιρείας, ωστόσο, αφορά περισσότερο το μάρκετινγκ παρά την αύξηση των πωλήσεων, καθώς, όπως λένε οι ιθύνοντες, πουλάει πολύτιμα μέταλλα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επωνυμία της στο λεγόμενο «κυνήγι θησαυρού». Προσφέρει δηλαδή ευκαιρίες για περιορισμένο χρόνο με ξεκάθαρο στόχο να πείσει τους αγοραστές να επιστρέψουν. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια τάση ότι αν το δεις θα πρέπει να το αγοράσεις, γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει την επόμενη φορά», είχε πει κάποτε ο ιδρυτής της Costco.

«Αυτή είναι η πτυχή του κυνηγιού θησαυρού. Αγοράζουμε συνεχώς αυτά τα πράγματα και σκοπίμως ξεμένουμε από καιρού εις καιρόν». Η Costco πουλάει επίσης πολύτιμα μέταλλα, καθώς γίνονται πιο πολύτιμα. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργύρου επίσης αυξήθηκαν κατά 21% το προηγούμενο έτος. Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν ανέβει επειδή οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο χρυσός και το ασήμι θεωρούνται από τις πιο ανθεκτικές επενδύσεις. Οταν τα επιτόκια πέφτουν, η κατοχή περιουσιακών στοιχείων που πληρώνουν εισόδημα (όπως ομόλογα) γίνεται λιγότερο ελκυστική από την κατοχή πολύτιμων μετάλλων. Οταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, πέφτουν ή –όπως σε αυτήν την περίπτωση– αναμένεται να μειωθούν, η ζήτηση για ομόλογα του Δημοσίου υποχωρεί και τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία δεν αποδίδουν τόκους, γίνονται σχετικά πιο ελκυστικά.

Costco: Πουλάει από μπέργκερ μέχρι χρυσό-1
Φωτ. A.P.

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν επίσης ότι αποτελούν αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, στοιχηματίζοντας ότι θα διατηρήσουν την αξία τους ακόμη κι αν αρχίσει να αυξάνεται, παρόλο που τα μέταλλα είναι αντιμέτωπα με τις διακυμάνσεις τιμών, όπως κάθε άλλο εμπόρευμα. Η επιτυχία της Costco στην πώληση μετάλλων έρχεται καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναφέρει ισχυρά κέρδη μετά την πανδημία το 2020, όταν οι πελάτες έσπευσαν στα καταστήματα για να αποκτήσουν είδη παντοπωλείου και οικιακής χρήσης. Εκατομμύρια πελάτες απέκτησαν συνδρομές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις κράτησαν, ωθώντας τον αριθμό των μελών της σε ιστορικό υψηλό. Οι μετοχές της Costco εκτοξεύθηκαν κατά 60% τον περασμένο χρόνο, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας σε καταστήματα ανοιχτά για τουλάχιστον ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 5,6%, αλλά υπολείπονταν των προβλέψεων των αναλυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή