Από σήμερα ξεκινάει η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης οφειλής

Από σήμερα ξεκινάει η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης οφειλής

Για φορολογουμένους που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητο ή να εισπράξουν χρήματα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης βεβαίωσης οφειλής για τη μεταβίβαση ακινήτου και για την είσπραξη χρημάτων έχουν από σήμερα οι φορολογούμενοι. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι πλέον εκδίδουν ψηφιακά και τη βεβαίωση οφειλής, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στις εφορίες τους. Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 300.000 συναλλαγές τον χρόνο και θα απαλείψει σημαντικό μέρος των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, εξοικονομώντας χρόνο στους φορολογουμένους και διευκολύνοντάς τους στην είσπραξη χρημάτων και στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ειδικότερα, η ψηφιακή βεβαίωση οφειλής χορηγείται κατόπιν υποβολής αίτησης στην ψηφιακή πύλη myAADE. Την αίτηση μπορεί να υποβάλει:

• Ο δικαιούχος της πληρωμής ή μεταβιβάζων το ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα.

• Η υπηρεσία ή ο φορέας που διενεργεί την εκκαθάριση ή την πληρωμή προς τον οφειλέτη, για την είσπραξη της οποίας απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας.

• Ο συμβολαιογράφος που διενεργεί τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση του εμπράγματου δικαιώματος.

Η ψηφιακή βεβαίωση οφειλής διαρκεί ένα μήνα από την έκδοσή της. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ψηφιακής χορήγησής της, ο αιτών ενημερώνεται για τον λόγο της απόρριψης μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και η βεβαίωση χορηγείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας κατά περίπτωση υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για μεταβιβάσεις ακινήτων, εφόσον υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή, το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Για είσπραξη χρημάτων το ποσοστό της παρακράτησης διαμορφώνεται από 10% έως και 70% ως εξής:

– 10% επί του εισπραττομένου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

– 30% επί του εισπραττομένου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

– 50% επί του εισπραττομένου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένης οφειλής.

– 70% επί του εισπραττομένου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένης οφειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή