Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ το 2023 για την Εθνική Τράπεζα

Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ το 2023 για την Εθνική Τράπεζα

Διανομή μερίσματος, επαναγορά του 18% που ελέγχει το ΤΧΣ σχεδιάζει η διοίκηση

Υπέρ της επαναγοράς μετοχών είναι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αναμένοντας τις αποφάσεις του ΤΧΣ για τη διάθεση του υπολοίπου 18% που ελέγχει στην τράπεζα. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023, που σε όρους οργανικής κερδοφορίας είναι 2,5 φορές πάνω από τα αντίστοιχα του 2022. «Η επαναγορά μετοχών είναι εξαιρετική αξιοποίηση των πλεοναζόντων κεφαλαίων», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, διευκρινίζοντας ότι «θα ξεκινήσουμε με τη διανομή μερίσματος μεταξύ 25%-30% αυτή τη χρονιά και θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το υπόλοιπο ποσοστό που διαθέτει το ΤΧΣ, που είναι μέρος της συζήτησης για το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτά τα πράγματα και μετά θα είμαστε πιο ελεύθεροι να συζητήσουμε για το θέμα της επαναγοράς μετοχών», κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΤΕ.

Η καθαρή κερδοφορία, που ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου της ΕΤΕ, «ενδυνάμωσε περαιτέρω τα κεφαλαιακά μας αποθέματα, παρέχοντας στην τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία για το μέλλον. Ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 αυξήθηκε περαιτέρω κατά 220 μονάδες βάσης το 2023 μετά την πρόβλεψη για διανομή μερίσματος και ανήλθε σε 17,8%, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 20,2%, ενισχυμένος κατά 350 μονάδες σε ετήσια βάση. Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο έως και το 2026 που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα αυξηθούν έως και 500 μονάδες βάσης την προσεχή 3ετία και ο αντίστοιχος κεφαλαιακός δείκτης αναμένεται να ξεπεράσει το 23%, έναντι 14% που είναι η σχετική εποπτική υποχρέωση.

Περαιτέρω, βάσει του επιχειρηματικού πλάνου, η κερδοφορία θα διατηρηθεί στο υψηλό επίπεδο των 1,2-1,3 δισ. ευρώ τα προσεχή χρόνια, στηριζόμενη στην πρόβλεψη για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 7% την 3ετία 2024-26. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 19,9% και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,2 ευρώ, με τάση σταθεροποίησης στην τριετία. Ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ότι στόχος της διοίκησης είναι η αξιοποίηση τυχόν ευκαιριών για εξαγορές, κυρίως στον τομέα των fintech εταιρειών, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο η υψηλή κεφαλαιακή βάση θα επέτρεπε ταχύτερη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου, ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου Χρίστος Χριστοδούλου δήλωσε ότι το ποσοστό του DTC στα εποπτικά κεφάλαια αναμένεται να υποχωρήσει στο 35% στο τέλος της 3ετίας.

Η αξιοποίηση τυχόν ευκαιριών για εξαγορές κυρίως στον τομέα των fintech εταιρειών είναι ψηλά στις προτεραιότητες της τράπεζας.

Ωθηση στην οργανική κερδοφορία έδωσαν τα έσοδα από τόκους, που αυξήθηκαν κατά 65%, περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 10% στα 382 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ ετησίως στα 30,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, με συνολικές εκταμιεύσεις 7 δισ. ευρώ, έναντι 6,7 δισ. ευρώ το 2022, κυρίως σε μεσαίες επιχειρήσεις, τη χρηματοδότηση έργων (project finance) και τη ναυτιλία.

Οι εκταμιεύσεις λιανικής τραπεζικής ενισχύθηκαν στα 1,2 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 3,7% σε επίπεδο ομίλου, με τον δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται 87,5%, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου. Τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2023, ή 200 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις και οι καθαρές ροές ανήλθαν σε μόλις 50 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2023, με τη συνολική μείωση ΜΕΑ να διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ για το 2023.

Οι εγχώριες καταθέσεις παρέμειναν σε ανοδική τροχιά, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο ομίλου οι καταθέσεις ανήλθαν σε 57,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 58%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή