Ρεκόρ τριακονταετίας στις αυξήσεις μισθών από ιαπωνικές επιχειρήσεις

Ρεκόρ τριακονταετίας στις αυξήσεις μισθών από ιαπωνικές επιχειρήσεις

Αντανακλούν τις πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα, που τείνουν να ενισχυθούν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κολοσσός της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota θα δώσει στο προσωπικό του τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών που έχει συμφωνήσει τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ την ίδια απόφαση έλαβαν η αυτοκινητοβιομηχανία Honda και η ιαπωνική χαλυβουργία Nippon Steel αλλά και πολλές άλλες σχεδόν ταυτοχρόνως. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας δίνουν τώρα στο προσωπικό τους αυξήσεις κατά μέσον όρο 4% μετά το 3,6% που προηγήθηκε το περασμένο έτος. Θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν δοθεί στη χώρα από το 1992. Οι συντονισμένες αυξήσεις αντανακλούν τις πληθωριστικές πιέσεις που τείνουν να αυξηθούν στην Ιαπωνία έπειτα από πάρα πολύ καιρό και προλειαίνουν το έδαφος για να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2007.

Toyota, Honda και Nippon Steel συμφώνησαν στις μεγαλύτερες αυξήσεις αποδοχών των εργαζομένων τους εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Τα εργατικά συνδικάτα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου παρακινήθηκαν από την εκτόξευση που έχει σημειώσει τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος διαβίωσης και από τις διαρκώς επιδεινούμενες ελλείψεις προσωπικού και προέβαλαν αποφασιστικά τα αιτήματά τους ύστερα από τρεις και πλέον δεκαετίες απόλυτης στασιμότητας στις αποδοχές τους. Η μεν Toyota ενέκρινε αυξήσεις ύψους 28.440 γιεν, ποσό αντίστοιχο των 193 δολαρίων, στον μηνιαίο μισθό και είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει δώσει από το 1999. Τη μεγαλύτερη αύξηση έδωσε, πάντως, η Nippon Steel και συγκεκριμένα 11,8% στον βασικό μισθό, υπερβαίνοντας έτσι τα αιτήματα του συνδικάτου των εργαζομένων της και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει δώσει από το 1979. Σε ό,τι αφορά τη Honda έχει από τον περασμένο μήνα συμφωνήσει να αυξήσει τον ετήσιο μισθό των υπαλλήλων της κατά 5,6% που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση από το 1989. Επίσης, η NEC συμφώνησε να αυξήσει τον βασικό της μισθό κατά 4,3% που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1998, οπότε και εγκαινιάστηκε το υφιστάμενο σύστημα διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότες και προσωπικό. Και τέλος η Mitsubishi Heavy Industries συμφώνησε να αυξήσει τον βασικό μισθό κατά 8,3%.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς οι αυξήσεις των μισθών αποτελούν προϋπόθεση για να στραφεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και να ανακαλέσει σταδιακά την άκρως αναπτυξιακή πολιτική της. Το θέμα απασχολεί την Τράπεζα της Ιαπωνίας εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και όλα δείχνουν πως τον επόμενο μήνα θα αποφασίσει ενδεχομένως να δώσει τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που διατηρεί έως τώρα τα επιτόκιά της σε αρνητικά επίπεδα αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτιναχθεί οι τιμές καταναλωτή όπως και στον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Ως εκ τούτου ήδη από πέρυσι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους κατέληξαν σε σημαντικές αυξήσεις μισθών. Τα εργατικά συνδικάτα δεν έχουν, πάντως, κατορθώσει μέχρι τώρα να επιτύχουν αυξήσεις μισθών που να αναπληρώνουν πλήρως τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού. Δεν έχουν, άλλωστε, δοθεί αντίστοιχες αυξήσεις μισθών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν το 70% του εργατικού δυναμικού της Ιαπωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή