Στην Αθήνα στελέχη της Κομισιόν

Στην Αθήνα στελέχη της Κομισιόν

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στελέχη αρμόδια για το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται από προχθές στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων τα οποία χρηματοδοτεί το Ταμείο. Αφορμή είναι η ενδιάμεση αξιολόγηση της προόδου των σχετικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, καθώς το Ταμείο βρίσκεται στα μισά της διαδρομής του – η ολοκλήρωσή του έχει οριστεί για τον Αύγουστο του 2026. Σήμερα πραγματοποιείται συνέδριο για το θέμα από το ΙΟΒΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Κομισιόν, και θα ακολουθήσει επίσκεψη της αντιπροσωπείας σε έργα που χρηματοδοτεί το Ταμείο. Με απορροφήσεις 14,9 δισ. ευρώ έως τώρα ή το 41% του ποσού που της αναλογεί, η Ελλάδα έχει δυόμισι χρόνια καιρό για να απορροφήσει τα υπόλοιπα 21 δισ. ευρώ.

Μαγνήτης για επενδυτές τα ελληνικά assets

Με ώθηση από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες και τα ομόλογα που εκδίδουν έχουν ολοένα και πιο θερμή υποδοχή από τους επενδυτές, παρατήρησαν τα στελέχη της Crédit Agricole CIB που βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα. «Ο κόσμος κυνηγάει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής τραπεζικών ομολόγων του οίκου. «Η πορεία αξιολόγησης της χώρας υπήρξε καθοριστική στην πορεία των κρατικών spreads, ενώ οι επενδυτές είναι πραγματικά εντυπωσιασμένοι από τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων», προσέθεσε.

Ξεκινάει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Ξεκινάει σήμερα στις 14.00 η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024», το οποίο περιλαμβάνει αυξημένο κουπόνι διακοπών αξίας έως και 400 ευρώ. Δικαίωμα υποβολής έχουν μέχρι και την 1η Απριλίου στις 23.59 όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι που καλύπτουν τα κριτήρια (δείτε https://vouchers.gov.gr/tourism4all-2024 ). Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.  

Αυξάνονται οι επιβάτες στα αεροδρόμια

Συνεχίζεται η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Τον περασμένο Φεβρουάριο διακινήθηκαν, ετησίως, κατά 10,6% περισσότεροι επιβάτες, των οποίων ο συνολικός αριθμός διαμορφώνεται σε 1,28 εκατ. Την υψηλότερη άνοδο (+52%) αριθμού επιβατών καταγράφει το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με περίπου 33.000 ταξιδιώτες. Στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η κίνηση ανήλθε σε 793.700 άτομα (+9,5%), ενώ στη Μύκονο οι επιβάτες ενισχύθηκαν κατά 10% σε 17.100. Στη Σαντορίνη η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,5% σε 59.500 άτομα, ενώ από τον αερολιμένα Χανίων διακινήθηκαν 122.800 άτομα (+9,7%). 

Πιέζει ο χρόνος για σταθμούς φόρτισης

Πιέζει ο χρόνος για την εγκατάσταση των υποδομών φόρτισης στα αμαξοστάσια των ΟΣΥ που θα φιλοξενήσουν τα 140 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία. Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η αίτηση ανάκλησης που κατέθεσαν οι ΟΣΥ κατά της απορριπτικής απόφασής του, με την οποία μπλοκάρεται η σύμβαση των ΟΣΥ με την ανάδοχο εταιρεία. Πάντως, η έκδοση απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου θα χρειαστεί, βάσει προηγούμενων περιπτώσεων, 15-30 ημέρες, ενώ ακόμη και εάν αυτό δώσει τελικά το πράσινο φως, οι εργασίες για την εγκατάσταση των φορτιστών θα απαιτήσουν κάποιο χρόνο. Και όλα αυτά ενώ η κυκλοφορία των ηλεκτρικών λεωφορείων προγραμματίζεται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Οι ΟΣΥ από την άλλη προκρίνουν μια προσωρινή εγκατάσταση 10-12 φορτιστών σε 5 αμαξοστάσια για να καλυφθεί η φάση των δοκιμών αλλά και η πρώτη έξοδος των λεωφορείων σε κανονικά δρομολόγια.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή