Επιχειρηματίας της Xρονιάς 2023 αναδείχθηκε ο Ευτύχης Βασιλάκης

Επιχειρηματίας της Xρονιάς 2023 αναδείχθηκε ο Ευτύχης Βασιλάκης

Το βραβείο του Ελληνα Επιχειρηματία της Χρονιάς 2023 απένειμε η EY στον Ευτύχη Βασιλάκη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομώνυμου ομίλου. Ο κ. Βασιλάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό για τον τίτλο ΕΥ World Entrepreneur of the Year

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τίτλο ΕΥ Ελληνας Επιχειρηματίας της Xρονιάς 2023 κατέκτησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασιλάκη, Ευτύχης Βασιλάκης, κατά την καθιερωμένη διετή διοργάνωση της συμβουλευτικής εταιρείας EY Ελλάδος. Στην τελετή απονομής, που έλαβε χώρα προχθές το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, πέρα από την ανώτατη διάκριση Ελληνας «Επιχειρηματίας της χρονιάς» 2023, απονεμήθηκαν τα εξής τέσσερα, επιμέρους κατηγοριών, βραβεία:

– EY Δυναμικά αναπτυσσόμενου επιχειρηματία στον κ. Βασιλάκη.

– Επιχειρηματικής ανθεκτικότητας στη Μαίρη Χατζάκου, πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ.

– Διεθνώς αναπτυσσόμενου επιχειρηματία στον Κρίστιαν Χατζημηνά, ιδρυτή και CEO Theon Group και ιδρυτή EFA.

– Πρωτοπόρου επιχειρηματία στον Γιώργο Τσαρούχα, CEO και συνιδρυτή της Dialectica.

Για την αντιμετώπιση μιας κρίσης απαιτείται να έχει στηθεί μια ανθεκτική δομή και να υπάρχουν οικονομικά αποθέματα, σημείωσε ο κ. Βασιλάκης.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Βασιλάκης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2024 στο Μόντε Κάρλο, στον διεθνή διαγωνισμό για τον τίτλο ΕΥ World Entrepreneur Of The Year, μαζί με νικητές του αντίστοιχου βραβείου από 47 χώρες και περιοχές, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία του ομίλου.

«Είμαστε ένας όμιλος υπηρεσιών, μια οικογενειακή επιχείρηση 60 ετών που ξεκίνησε με την προσπάθεια της μητέρας μου και του πατέρα μου. Η μητέρα μου (σ.σ.: Εμμανουέλα Βασιλάκη) ακόμη και σήμερα εργάζεται, είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Autohellas. Είχα τη μεγάλη χαρά να λειτουργήσω πολλά χρόνια με τον πατέρα μου (σ.σ.: Θεόδωρο) και τη μητέρα μου. Και να στήσουμε την Aegean από την αρχή με τον Δημήτρη Γερογιάννη, τον CEO. […] Προσπαθούμε με συνέπεια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Λειτουργεί ήδη το κέντρο εκπαίδευσης και σε ένα μήνα ξεκινάει να λειτουργεί το κέντρο υπηρεσιών συντήρησης πτητικών μέσων τρίτων. Εχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο πορτφόλιο με 180 προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού. Είμαστε 25 ετών φέτος και οφείλουμε να εξετάσουμε κάθε πιθανή ευκαιρία ανάπτυξης», σημείωσε.

Πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ότι η Aegean έχει περάσει τουλάχιστον τρεις δύσκολους κύκλους. Κατά την πρώτη πενταετία έπρεπε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της απελευθερωμένης αγοράς, στη συνέχεια χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση που εκδηλώθηκε το 2010, ενώ παράλληλα έλαβε χώρα η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Ο τρίτος κύκλος αφορά την πανδημία, όπου «από +100 εκατ. ευρώ αποτελέσματα, πήγαμε στα -300 εκατ. ευρώ, με απώλεια τζίρου περίπου 2 δισ. ευρώ μέσα σε 18 μήνες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Για την αντιμετώπιση μιας κρίσης απαιτείται να έχει στηθεί μια ανθεκτική δομή και να υπάρχουν οικονο σε θέση μια επιχείρηση, ιδίως με ένταση κεφαλαίου και προσωπικού, να αντιμετωπίσει πολύμηνη έντονη δυσκολία ή απραγία, όπως είπε. «Σίγουρα όταν έρθει η επόμενη κρίση, όταν έχουν προηγηθεί δύο-τρεις, δεν τη βλέπεις σαν το τέλος του κόσμου και σιγά σιγά αποκτάς το θάρρος να προχωρήσεις σε 2-3 κινήσεις, μήπως εξισορροπήσεις τις απώλειες αργότερα».

Η Aegean, διευκρίνισε ο κ. Βασιλάκης, απαντώντας σε ερώτηση, δεν είναι οικογενειακή επιχείρηση. «Ξεκίνησε με τη συμμετοχή του πατέρα μου, τη δική μου και του κ. Γερογιάννη, αλλά μπήκαν κι άλλοι πέντε μέτοχοι από την αρχή και ύστερα από ενάμιση χρόνο οι δύο αδερφοί Λασκαρίδη (σ.σ.: Πάνος και Θάνος). Η Aegean δεν έχει οικογενειακή συνέχεια», ανέφερε.

Για την Autohellas, που είναι οικογενειακή επιχείρηση, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εχω πει και με τον αδερφό μου ότι εάν τα παιδιά μας δεν δουλέψουν αλλού 4-5 χρόνια, αν δεν βρουν την κατεύθυνση, τις δυνατότητες και τις ικανότητες που έχουν, δεν πρέπει να έρθουν πίσω. […] Η επιτυχία για τα παιδιά είναι να έχουν επιλογές. Με απασχολεί περισσότερο τι θα κάνουν τα παιδιά μου κι αν η επιχείρηση έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες και την αξία για να μπορεί να συνεχίσει και στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή