Σε αναζήτηση εργατικού δυναμικού η Γερμανία

Σε αναζήτηση εργατικού δυναμικού η Γερμανία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το χρόνιο και διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, η Γερμανία στρέφεται στις Φιλιππίνες, χώρα μεταναστών με κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό. Σχεδιάζει να διευκολύνει την είσοδο περισσότερων εργατικών χεριών από τις Φιλιππίνες και σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το θέμα συζήτησε μέσα στην εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα.

«Οι Φιλιππίνες διαθέτουν έναν θησαυρό από καλά εκπαιδευμένους εργαζομένους», επισήμανε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε πως «αυτό έχει σημασία για τον τομέα της υγείας στη Γερμανία». Τόνισε μάλιστα πως οι δύο χώρες σχεδιάζουν να επισημοποιήσουν σχετική συμφωνία τους. Οι Φιλιππίνες αποτελούν ήδη σημαντική πηγή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τη Γερμανία, ενώ τα εμβάσματα των Φιλιππινέζων που εργάζονται στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Γερμανία αποτελούν μείζονα πηγή εισοδήματος για τις Φιλιππίνες. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας των Φιλιππίνων, το περασμένο έτος τα εμβάσματα των Φιλιππινέζων μόνον από τη Γερμανία έφτασαν στα 573.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή εργάζονται στη Γερμανία περίπου 6.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τις Φιλιππίνες και οι 2.000 εξ αυτών έχουν μεταναστεύσει στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την επαγγελματική προετοιμασία των Φιλιππινέζων και την προσαρμογή τους στα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις φροντίδας υγείας της Γερμανίας.

Το έλλειμμα εργατικών χεριών αναμένεται να επιδεινωθεί σαφώς στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της Γερμανίας και της συνεπακόλουθης αύξησης των αναγκών για ιατρική φροντίδα. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην Deutsche Welle ο Βίντο Γκάις Τένε, οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου. Η Γερμανία έχει στραφεί και σε άλλες χώρες για να καλύψει τα κενά της σε εργατικό δυναμικό αλλά οι μετανάστες από τις Φιλιππίνες καλύπτουν κατά κύριο λόγο κενά στον κρίσιμο τομέα της φροντίδας υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή