Η Swisscom εξαγοράζει έναντι 8 δισ. ευρώ τη Vodafone Ιταλίας

Η Swisscom εξαγοράζει έναντι 8 δισ. ευρώ τη Vodafone Ιταλίας

Η συμφωνία έκλεισε έπειτα από πολύμηνες, εντατικές διαπραγματεύσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων, η Vodafone πουλάει τις ιταλικές επιχειρήσεις της στην ελβετική Swisscom έναντι 8 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο ευρυζωνικής σταθερής γραμμής στην Ιταλία μετά την TIM, με ισχυρή παρουσία και στην κινητή τηλεφωνία. Η Swisscom, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η ελβετική κυβέρνηση, δραστηριοποιείται στην Ιταλία από το 2007 μέσω της Fastweb, με τις επιχειρήσεις της να αυξάνονται κατά 50% σε πελάτες και έσοδα την τελευταία δεκαετία. «Η Vodafone Italia και η Fastweb θα συνδυάσουν υψηλής ποιότητας κινητές και σταθερές υποδομές, ικανότητες και δυνατότητες για να δημιουργήσουν έναν κορυφαίο ανταγωνιστή σε μια αγορά με ευκαιρίες ανάπτυξης», ανέφερε η Swisscom στο σχετικό ανακοινωθέν.

Οι μετοχές των δύο εταιρειών εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση, με τη Vodafone να ενισχύεται περισσότερο από 4% στο Λονδίνο και τη Swisscom να σημειώνει άνοδο άνω του 3% στο ελβετικό χρηματιστήριο. Η Vodafone είπε ότι κατέληξε στο «ντιλ» με τους Ελβετούς στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδίων για τον εξορθολογισμό των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της και ότι ορισμένα από τα έσοδα θα επιστραφούν στους επενδυτές μέσω επαναγοράς μετοχών. Θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στη Swisscom έως και πέντε χρόνια στο πλαίσιο της συμφωνίας. Swisscom και Vodafone διερευνούν παράλληλα μια στενότερη εμπορική σχέση, σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών πέρα από την Ιταλία, και έχουν να κάνουν με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις, τις προμήθειες και την περιαγωγή.

Οι μετοχές των δύο εταιρειών εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση του ντιλ.

Η συμφωνία τους εντάσσεται στις προσπάθειες της νέας CEO Mαργκερίτα ντέλα Βάλε να εξυγιάνει τη Vodafone σε «προβληματικές» αγορές της Ευρώπης. Στο τέλος του 2023 ανακοίνωσε την πώληση του ισπανικού τμήματός της στο επενδυτικό ταμείο Zegona για 5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ολοκλήρωσε επίσης την πώληση της μονάδας της στην Ουγγαρία. Οι κινήσεις αυτές ακολούθησαν την απόφασή της πέρυσι να ψαλιδίσει 11.000 θέσεις εργασίας ή περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Η Ντέλα Βάλε είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι η εξυγίανση της Vodafone δεν θα είναι εύκολη και γρήγορη. «Η Vodafone έπρεπε να αλλάξει. Χρειάστηκε να αναλάβουμε δράση όταν οι αποδόσεις μας ήταν χαμηλότερες του κόστους κεφαλαίου στην Ιταλία, την Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κάναμε και πλέον θα δείτε μια νέα Vodafone στην Ευρώπη», υποσχέθηκε.

Η συμφωνία τονίζει την αυξανόμενη όρεξη για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αφότου η Orange και η MasMovil έλαβαν πρόσφατα υπό όρους έγκριση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε. για τη συγχώνευσή τους ύψους 18,6 δισ. ευρώ στην Ισπανία. Ο ελβετικός όμιλος Frey, που υποστηρίζεται από την Iliad, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο στη σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tele2 από την επενδυτική εταιρεία Kinnevik. Στο τέλος Ιανουαρίου, η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Iliad δήλωσε ότι η Vodafone είχε απορρίψει μια αναθεωρημένη πρόταση για τη συγχώνευση των ιταλικών επιχειρήσεών της, βάσει της οποίας η Vodafone θα είχε λάβει 6,6 δισ. ευρώ σε μετρητά και 2 δισ. ευρώ σε μετοχικά δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή