Ανησυχίες για ανακοπή αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

Ανησυχίες για ανακοπή αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πορεία ταχείας αποκλιμάκωσης το προηγούμενο έτος, τα στοιχεία πληθωρισμού των τελευταίων μηνών από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη αιφνιδίασαν ανοδικά, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας ανησυχίες για ενδεχόμενη διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών για διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Ο ρυθμός ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αποδείχθηκε ισχυρότερος από τον αναμενόμενο τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καταγράφοντας τιμή 3,2% ετησίως από 3,1% τον προηγούμενο μήνα, επηρεασμένος από τον πυρήνα του πληθωρισμού που, κυρίως λόγω σημαντικής ενίσχυσης των τιμών των εμπορεύσιμων αγαθών, υποχώρησε λιγότερο σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση της αγοράς, στο 3,8% από 3,9%.

Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Φεβρουάριο, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο, στο 2,6% από 2,8% ετησίως, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενα υψηλού ρυθμού αύξησης των μισθών, επιβραδύνθηκαν ελαφρώς, περιορίζοντας τη μείωση του δομικού πληθωρισμού στο 3,1% από 3,3%.

Παράλληλα, οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν στο τέλος της εβδομάδας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που έκανε αναφορά για ενδεχόμενη περιορισμένη προσφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent ανήλθε πάνω από το επίπεδο των $85/ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 1,7% από τις αρχές Μαρτίου και 10,3% από τις αρχές του έτους.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις πληθώρας αξιωματούχων της Fed και της ΕΚΤ ότι, αν και η επόμενη κίνηση των τραπεζών αναφορικά με τα επιτόκια θα είναι η μείωσή τους, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το εάν ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο τους, 2%, και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να κινηθούν άμεσα.

Η εκτιμώμενη από τους επενδυτές συνολική μείωση των επιτοκίων μέχρι τέλους του έτους περιορίστηκε περαιτέρω την εβδομάδα που διανύσαμε, στις 84 μ.β. για την ΕΚΤ ενώ για τη Fed στις 73 μ.β., με τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης να δέχονται ισχυρές πιέσεις και το δολάριο να ενισχύεται, πιέζοντας την ισοτιμία ευρώ/δολ. εκ νέου κάτω από το 1,09.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή