Ξανά στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ

Ξανά στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 15νθήμερο, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Στη συνάντηση που θα έχει στη Λευκωσία με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Παπαναστασίου, ο κ. Μανουσάκης θα ζητήσει ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της κυπριακής πλευράς σε σχέση με τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο με ποσό έως και 100 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει δεσμευτεί με απόφαση υπουργικού συμβουλίου. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνδέσει αυτή τη δέσμευσή της με τη διεξαγωγή νέας μελέτης για τη βιωσιμότητα του έργου. Ο ΑΔΜΗΕ έχει διαμηνύσει κατά την αμέσως προηγούμενη επίσκεψή του στην Κύπρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να μην τεθεί το έργο εκτός συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων, αφού η μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο είναι κομβικής σημασίας για τη χρηματοδότησή του από την ΕΤΕπ και τις ιδιωτικές τράπεζες.

Στην επανέκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρεί το Δημόσιο 

Μίνι έξοδο στις αγορές θα πραγματοποιήσει σήμερα η Ελλάδα με νέα επανέκδοση μέσω δημοπρασίας του 5ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,875% που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023, για την άντληση έως 250 εκατ. ευρώ. Στην προηγούμενη επανέκδοση του τίτλου τον Φεβρουάριο, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 2,85%. Επειτα από τη σημερινή, ακολουθούν επανεκδόσεις στις 17 Απριλίου, τις 22 Μαΐου και τις 19 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα (27/3) αναμένεται νέα διάθεση εξάμηνων εντόκων στο κοινό.  

Η Hellenic Train διαψεύδει σενάρια περί αποεπένδυσης  

Διαψεύδει η Hellenic Train σενάρια που θέλουν την ιταλική εταιρεία FSI να αποχωρεί από την Ελλάδα και να αναζητεί αγοραστή για την Hellenic Train. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η Hellenic Train διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αποεπένδυση από την Ελλάδα και επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συνεχίσει να λειτουργεί στην υπηρεσία του επιβατικού κοινού». Στο μεταξύ, η εικόνα της εταιρείας έχει πληγεί δραματικά την τελευταία περίοδο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, τα συμβάντα που καταγράφονται στο δίκτυο και τις βλάβες στο τροχαίο υλικό.  

Αυξάνει τη χρήση πράσινων καυσίμων

Το πρόγραμμα χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) που χρησιμοποιεί στις πτήσεις επεκτείνει και σε αεροδρόμια της Ευρώπης η Aegean. Για τον σκοπό αυτό, η αεροπορική εταιρεία συμπράττει με την κοινοπραξία Motor Oil – Shell – MOH Aviation για να εξασφαλίσει σημαντική ποσότητα μείγματος SAF στα αεροδρόμια της Στοκχόλμης και του Λονδίνου (Χίθροου). Από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου η εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις με μείγμα SAF και από το αεροδρόμιο Γκαρντεμέν του Οσλο, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η Aegean υπήρξε η πρώτη αεροπορική που χρησιμοποίησε SAF το 2021 σε εμπορική πτήση.

Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη ηττηθεί

Η διεθνής οικονομία οδεύει προς μια «ήπια προσγείωση», αλλά ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη ηττηθεί πλήρως, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), τη στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για την εκκίνηση του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. «Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε πορεία προς μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Αγκουστίν Κάρστενς. Ωστόσο, «η ομαλή προσγείωση δεν είναι εγγυημένη. Ενώ ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος, εξακολουθεί να είναι πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Και σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερα εμπόδια στον δρόμο», τόνισε ο Κάρστενς. Προειδοποίησε επίσης ότι μια σειρά από παράγοντες, όπως η αποπαγκοσμιοποίηση, ο οικονομικός κατακερματισμός, οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και η ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, θα διατηρήσουν τις τιμές υπό πίεση μεσοπρόθεσμα, απαιτώντας από τις κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT