Καμιά δέσμευση Λαγκάρντ για την πορεία μείωσης των επιτοκίων

Καμιά δέσμευση Λαγκάρντ για την πορεία μείωσης των επιτοκίων

Ολα εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα έχουμε σε κάθε συνεδρίαση, σημειώνει η πρόεδρος της ΕΚΤ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευθεί για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων έπειτα από μια πιθανή πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγο περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολύ περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο». Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής.

«Οι αποφάσεις μας θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα έχουμε σε κάθε συνεδρίαση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει πως ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία της νομισματικής πολιτικής».

Καθώς το χρονοδιάγραμμα της πρώτης επιτοκιακής μείωσης ξεκαθαρίζει, η συζήτηση μετατοπίζεται πλέον στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η νομισματική χαλάρωση και το πού θα διαμορφωθεί το τελικό κόστος δανεισμού.

Κάποιοι αξιωματούχοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα μιας σειράς επιτοκιακών μειώσεων φέτος, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των επενδυτών. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι είναι πιο ασαφείς. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα δεδομένα των επόμενων μηνών σχετικά με τους μισθούς, την παραγωγικότητα και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων θα καθορίσουν πότε θα μπορέσουν να μειωθούν τα επιτόκια.

«Εάν αυτά τα στοιχεία δείξουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός ευθυγραμμίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό με τις προβλέψεις μας, και εφόσον η μετάδοση της νομισματικής σύσφιγξης παραμένει ισχυρή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση της μεταστροφής της πολιτικής μας ώστε να την καταστήσουμε λιγότερο περιοριστική», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT