Δημιουργείται μητρώο δημόσιας περιουσίας

Δημιουργείται μητρώο δημόσιας περιουσίας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mητρώο παγίων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής διοίκησης φιλοδοξεί να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών και για τον σκοπό αυτόν η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Παυλίνα Καρασιώτου εξέδωσε χθες εγκύκλιο που απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στα υπουργεία και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς και στις Ανεξάρτητες Αρχές χωρίς νομική προσωπικότητα, καλώντας τους να… πιάσουν δουλειά. Κτίρια και συναφείς υποδομές, μηχανήματα και εξοπλισμός, αλλά και οπλικά συστήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, ορυκτά, υδάτινοι πόροι και ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και, φυσικά, το έδαφος, περιλαμβάνονται στον ορισμό, αν και στην αρχική απογραφή κάποια θα παραλειφθούν. Δεν θα είναι εύκολη δουλειά –κάποια περιουσιακά στοιχεία θα εκτιμηθούν με βάση την αντικειμενική αξία, κάποια άλλα με βάση την τιμή κτήση ή άλλους τρόπους– όμως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν, πότε και σε ποιο αποτέλεσμα θα καταλήξει η προσπάθεια.

Στην Αθήνα η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, που ξεκινάει τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα για να διαπιστώσει την πρόοδο στα έργα που χρηματοδοτούν οι πόροι της Ε.Ε. για τη συνοχή και ειδικότερα πώς το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης βοηθά περιοχές της Ελλάδας τις οποίες χρηματοδοτεί να μεταβούν σε μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών με τρόπο δίκαιο και συμπεριληπτικό. Η επίτροπος θα επισκεφθεί, ειδικότερα, την Πάτρα, τη Μεγαλόπολη και την Τρίπολη.

Αντλήθηκαν 250 εκατ. ευρώ από επανέκδοση ομολόγου

Με σημαντική υπερκάλυψη και σταθερή απόδοση διενεργήθηκε η επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο τον Απρίλιο του 2023 και το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2028. Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 250 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να είναι σχεδόν τετραπλάσιες και να αγγίζουν τα 929 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,85% και στα ίδια επίπεδα που είχε κινηθεί κατά το re-opening του ίδιου ομολόγου τον Φεβρουάριο.

Η αποεπένδυση από τις τράπεζες

Εως τα τέλη του έτους θα ολοκληρωθεί η αποεπένδυση από τις τράπεζες, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε συνέντευξή του στο Reuters. «Βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025, αλλά διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε», σημείωσε. Η χώρα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται και πάλι στο ραντάρ των επενδυτών, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις πωλήσεις πακέτων μετοχών σε τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Πειραιώς), αντλώντας περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Διατηρεί ακόμη το 18,4% στην Εθνική Τράπεζα και 72,5% στην Attica Bank, που θα διατεθούν τους επόμενους μήνες.

Η Revoil επεκτείνει τις δραστηριότητές της

Στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνει τις δραστηριότητές της η Revoil. Eίναι η τέταρτη πετρελαϊκή εταιρεία –μετά τις HELLENiQ ENERGY, Motor Oil, Eλίν– που παίρνει θέση σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση. Εχοντας ήδη αναπτύξει δραστηριότητα στην παραγωγή των ΑΠΕ, η Revoil δρομολογεί και τη δραστηριοποίησή της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Με χθεσινή ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι με απόφαση της ΡΑΑΕΥ διασφάλισε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 ΜW και διάρκειας 20 ετών. Η εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την εμπορία πετρελαιοειδών και βασικούς μετόχους τους Ευάγγελο, Γεώργιο και Ιωάννη Ρούσο διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 40 MW και στοχεύει στην ανάπτυξη και λειτουργία 200 MW μέσα στην επόμενη πενταετία. Η Revoil είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 2004, διαθέτει μερίδιο 10% στην αγορά πετρελαιοειδών και δίκτυο που αριθμεί 510 πρατήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT