Η Apple ξανά στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης

Η Apple ξανά στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης

Αγωγή από το υπ. Δικαιοσύνης και 16 πολιτείες για μονοπωλιακές πρακτικές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Apple, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο το 2023, δέχεται πυρά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και 16 πολιτείες της χώρας κατέθεσαν μήνυση κατά του γίγαντα της Σίλικον Βάλεϊ με την κατηγορία ότι καταχράστηκε την εξουσία του ως μονοπώλιο για να ξεπεράσει τους αντιπάλους του και να εξασφαλίσει ότι οι πελάτες του συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα του.

Η αγωγή επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι η Apple εμπόδισε τις μικρότερες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στο υλικό και το λογισμικό των iPhone της, γεγονός που οδήγησε σε λιγότερες επιλογές για τους πελάτες. Η κεφαλαιοποίηση της Apple, σημειωτέον, έσπασε πρόσφατα το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων και το iPhone της είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τηλέφωνα στον κόσμο, το οποίο κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών αγοράς IDC. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται τώρα ότι δεν ήταν τυχαίο πως η Apple κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην κορυφή.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ. «Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η Apple θα συνεχίσει απλώς να ενισχύει το μονοπώλιο των smartphones της», προσέθεσε. Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι επειδή η Apple επιβάλλει περιορισμούς συμβολαίων στους προγραμματιστές, αυτό σημαίνει ότι η νέα καινοτομία διατηρείται στο «οικοσύστημά» της, με αποτέλεσμα να κερδίζει περισσότερα χρήματα από καταναλωτές, προγραμματιστές, δημιουργούς περιεχομένου, εκδότες, μικρές επιχειρήσεις κ.ο.κ. Λόγω αυτών των περιορισμών, σύμφωνα με την αγωγή, η Apple μπόρεσε να εμποδίσει την καινοτομία σε εφαρμογές με ευρεία λειτουργικότητα, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα iMessage δεν επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών.

Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες που η Ουάσιγκτον καταφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του γίγαντα της Σίλικον Βάλεϊ.

Η αμερικανική κυβέρνηση λέει επίσης ότι η Apple κατάφερε να καταστείλει την καινοτομία στις υπηρεσίες ροής για βιντεοπαιχνίδια, έξυπνα ρολόγια εκτός της Apple και ψηφιακά πορτοφόλια τρίτων. Αυτή είναι η τρίτη αγωγή που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον της Apple για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακών συμφωνιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρο την εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές στον τρόπο με τον οποίο η Apple διαχειρίζεται το App Store για να αποκομίσει όφελος έναντι των ανταγωνιστών της. Ο ίδιος ο κολοσσός απαντάει ότι οι περιορισμοί σχετικά με το λογισμικό και το υλικό της έχουν να κάνουν με το απόρρητο και την ασφάλεια.

Υπό τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλές κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας. Το περασμένο φθινόπωρο το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε σε δίκη κατά της μητρικής της Google, Alphabet, με την κατηγορία ότι η εταιρεία καταχράστηκε την κυριαρχία της στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης. Την ίδια στιγμή η FTC εργάζεται για μια τεράστια αγωγή κατά της Amazon, βάσει ισχυρισμών ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έκανε κατάχρηση της οικονομικής κυριαρχίας του και έβλαψε τον θεμιτό ανταγωνισμό. «Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή, ανεξάρτητα από το πόσο εξέχουσα θέση έχει και πόσο δημοφιλής είναι, καμία εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή