Η τελική εισήγηση για τον κατώτατο μισθό

Η τελική εισήγηση για τον κατώτατο μισθό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη. Σήμερα η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου καταθέτει στη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου την εισήγησή της για την αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου την Τετάρτη 27 Μαρτίου να «κλειδώσει» και τυπικά το ύψος του μισθού που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, ώστε από την 1η Απριλίου να ισχύσει για περίπου 600.000 μισθωτούς. Οπως δήλωσε μάλιστα η κ. Μιχαηλίδου σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της ΤτΕ, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. Το μη δεσμευτικό για την κυβέρνηση πόρισμα των «ειδικών» προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 4% με 5%. Κατά τη διαδικασία, βέβαια, υποβλήθηκαν επίσης εισηγήσεις για αυξήσεις κοντά στον πληθωρισμό, ήτοι 3,5%, καθώς και άλλες που έφταναν μέχρι το 12% με 13%.

Διψήφια αύξηση του αριθμού των πτήσεων στην Ελλάδα

Διψήφιος είναι ο ρυθμός αύξησης του πτητικού έργου στην Ελλάδα, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Την εβδομάδα από 11 έως 17 Μαρτίου, το πτητικό έργο ενισχύθηκε κατά 24%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol. Η αυξητική αυτή τάση είναι πανομοιότυπη σε όλες τις χώρες που παρακολουθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας. Ενδεικτικά, η γειτονική Αλβανία, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, είναι πρώτη (54%) ως προς τον ρυθμό ανόδου των πτήσεων.

Μονάδα παραγωγής ενέργειας με βιοαέριο

Μία ακόμα δραστηριότητα, μετά τη ναυτιλία και τα ακίνητα, προσθέτει στη «φαρέτρα» του ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, καθώς προχωράει στην ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε έκταση 30 στρεμμάτων, εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών. Η νέα μονάδα θα χρησιμοποιεί βιοαέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας και θα είναι ισχύος 999 KW. Η επένδυση εξασφάλισε την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, αναφορικά με την έκθεση περιβαλλοντικών όρων. 

Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων

Σήμερα το απόγευμα θα φανούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συντάξεις Απριλίου, καθώς λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να προχωρήσει νωρίτερα στις πληρωμές. Βέβαια, και βάσει του προγραμματισμού της διοίκησης, στα γκισέ των τραπεζών οι συντάξεις θα φανούν την 26η του μηνός για τους δικαιούχους των πρώην ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) καθώς και για όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν πρώτη φορά σύνταξη από 1.1.2017 και έπειτα. Την ίδια ημέρα θα πληρωθούν και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Ατυχοι θεωρούνται οι συνταξιούχοι των πρώην ταμείων μισθωτών, καθώς οι συντάξεις τους θα καταβληθούν την ερχόμενη Τετάρτη μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Κι αυτές, βέβαια, θα φανούν στα ATM από το απόγευμα της Τρίτης.

Οι ΗΠΑ «πρωταθλητές» στην παραγωγικότητα 

Η έκρηξη παραγωγικότητας στις ΗΠΑ είναι μοναδική στο περιβάλλον όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών διεθνώς, όπως επισημαίνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Ειδικότερα, η ανάλυση στις οικονομίες του G10 δείχνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ –όπως μετριέται με την παραγωγή ανά απασχολούμενο– έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, τονίζει το IIF. Αυτή η διάκριση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία και την καινοτομία, ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την ταχεία υιοθέτηση πρακτικών βελτίωσης της αποδοτικότητας και μια αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από ευελιξία και κινητικότητα. Επίσης, η πρόσφατη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, του αυτοματισμού και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών επέτρεψε στους εργαζόμενους να επιτύχουν περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT