Δίκτυο φυσικού αερίου σε νησιά κόντρα στους στόχους του ΕΣΕΚ

Δίκτυο φυσικού αερίου σε νησιά κόντρα στους στόχους του ΕΣΕΚ

Προβληματισμός στο ΥΠΕΝ για την επένδυση που σχεδιάζει η enaon EDA

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας σχεδιάζει η enaon EDA (πρώην ΔΕΔΑ, που ανήκει στον όμιλο Italgas) για την περίοδο 2024-2028, την ίδια στιγμή που το ΕΣΕΚ προβλέπει μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί επενδύσεις δισ. ευρώ για τη διασύνδεση των νησιών που θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού τους.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι Ιταλοί μέτοχοι της enaon EDA ενέταξαν στο επενδυτικό τους πρόγραμμα την επέκταση του δικτύου στα νησιά παρά τις σχετικές επισημάνσεις περί ασυμβατότητας με το ΕΣΕΚ από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ενόψει της υποβολής του στη ΡΑΑΕΥ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων που έχει υιοθετήσει η χώρα για την ενεργειακή μετάβαση, το ΥΠΕΝ επιδοτεί τις αντλίες θερμότητας έχοντας θέσει ως στόχο το 17% των κτιρίων κατοικίας να καλύπτουν τις θερμικές ανάγκες τους με αντλίες θερμότητας το 2030, ποσοστό που θα φτάσει στο 91% το 2050. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον τριτογενή τομέα θα πλησιάσουν το 69% και το 90% το 2030 και το 2050 αντίστοιχα. Στο ίδιο πλαίσιο έχει προχωρήσει παράλληλα στην κατάργηση της επιδότησης για την αντικατάσταση καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων της enaon EDA, που τέθηκε από τη ΡΑΑΕΥ σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει συνολικές επενδύσεις 770 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2028. Συνολικά θα κατασκευαστούν περίπου 2.200 χιλιόμετρα νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης, και θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου περίπου 110.000 νέοι καταναλωτές (οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί). Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ σχετικά με την έγκριση του προγράμματος, αφού η επέκταση του δικτύου θα διευρύνει την περιουσιακή βάση της εταιρείας επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις μεγάλες αυξήσεις που θα προκύψουν στα τέλη χρήσης δικτύου. Η ίδια η εταιρεία εξάλλου προϊδεάζει για μεγάλες αυξήσεις, τις οποίες εμφανίζει αναγκαίες βραχυπρόθεσμα προκειμένου να επέλθουν μακροπρόθεσμα οφέλη. «Ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στα μέσα κατανομής σε ορισμένες περιοχές μπορεί να φαίνονται ανησυχητικές, είναι ζωτικό να τονιστούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά και αφού αναπτύσσει ένα ολόκληρο σκεπτικό καταλήγει: «Συνεπώς, ενώ αναγνωρίζονται οι προσωρινές προκλήσεις, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί ταυτόχρονα και η στρατηγική σημασία αυτών των επενδύσεων για την κατασκευή μιας βιώσιμης και ανθεκτικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα».

Το πρόγραμμα ανάπτυξης καλύπτει 9 περιφέρειες (Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ηπειρος, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη) καθώς και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Προβλέπει επίσης επέκταση του δικτύου διανομής στη νησιωτική χώρα, αρχής γενομένης από τις Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος), και στο τέλος του 2028 στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή